tisdag 12 november 2013

"Hur man blir snuskigt rik i snabbväxande Asien" – Moshin Hamid

 

”En pojke föds på landsbygden. Att stanna i byn skulle innebära ett hårt, fattigt liv och mest troligt ett för tidigt slut. Men vår huvudperson har ett annat öde framför sig. Berättaren driver honom framåt: Att bli snuskigt rik är möjligt, men kräver uppoffringar. Pojken gör allting rätt. Han flyttar till stan, utbildar sig, arbetar hårt och bygger upp ett affärsimperium genom att hörsamma berättarens råd: undvik idealister, var beredd att ta till våld och, viktigast av allt, bli inte kär. För det här är också en historia om kärlek, om en pojke och en flicka som livet igenom har en stark längtan till varandra och vars vägar korsas gång på gång.”

En roman maskerad till självhjälpsbok, med titlar som ”Flytta till stan”, ”Bli inte kär” och ”Knyt kontakt med en byråkrat”.
Vi får följa en ung man, som så många andra vill fly från fattigdom och landsbygd till rikedom och storstad. Mycket om korruption, girighet och andra vedermödor, men även om ambition, jävlaranamma och kärlek mot alla odds.

Jag antar att vi är i Lahore, Pakistan (det klargörs aldrig) men det skulle lika gärna kunna vara Mumbai, Kabul eller Beijing. Med en del justeringar även en västerländsk saga.

Det är en snillrik konstruktion, om än lite förutsägbar och väl snabbläst.
Fast på ett rätt positivt sätt.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar