onsdag 19 juli 2017

Ett hjärta åt helvetet
Säger man hans namn tre gånger i spegeln så dyker han upp i butiken. Och vill lämna tillbaka sin Lemarchand-kub. Han har aldrig något kvitto heller den djäveln ....


Om det fanns två författare som definierade mitt 80-tal så var det Stephen King och Clive Barker.
Detta par i Skräckkungar (suck it up Dean Koontz!) höll mig vaken mången natt med ficklampa under täcket ...
Det är väl dock inte osant om jag påstår att King vann kampen både om försäljningslistorna och de stora folkmassornas kärlek.
Barker var alltid den lite svårare av dem. Mörkare, mer poetisk, mer ... knäpp helt enkelt.
Så knäpp att hans kanske mest kända skapelse, "The Hellbound Heart" (förlagan till nu klassiska skräckrullen "Hellraiser"), inte ens blev översatt till svenska!
 
Förrän nu det vill säga!
 
Kaxiga lilla Malmöförlaget Vertigo gör årets kulturgärning och ger för första gången ut denna klassiker på Svearnas språk! I översättning av, vår kompis, den skånska skräckdrottningen Caroline Grimwalker minsann!
 
Jag kan inte nog rekommendera att ni läser denna blodiga lilla pärla i sommar (ty den är rätt liten, bara 136 sidor). Har du inte denna bok i hyllan, bredvid de andra giganterna i genren - Shelleys "Frankenstein", Stokers "Dracula" och  Lovecrafts "Call of Cthulu" t.ex. - kan du knappast med gott samvete kalla dig för skräckälskare ...
 
"Han hade begått ett misstag när han öppnade Lemarchands ask. Ett mycket förskräckligt misstag.

Frank Cottons omättliga aptit på smärtans mörka njutningar ledde honom till mysteriet med Lemarchands kub, och därifrån till en död som bara en störd själ kunde tänka ut. Men hans brors kärlekstörstande fru, Julia, har upptäckt ett sätt att återuppväcka Frank men priset blir blodigt och fruktansvärt och det kommer definitivt kosta så in i helvete."
 Det här är ett verk som verkligen påminner mig om varför jag älskar skräck!
Det är mörkt, obehagligt, blodigt och bör kanske inte läsas när du är ensam hemma ..
 
Måste se om filmen också, har inte sett den på säkert tjugo år.
#Imold
 
// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar