måndag 3 september 2018

Fransk passionSom ung var jag stor frankofil. Första utlandsresan gick till Paris och sedan blev det Frankrike, fransk mat och franska viner för hela slanten (och litet till...) Franska på universitetet, fransk filmklubb. Så småningom kom Italien att ta över. Men nu har jag gjort en mental resa tillbaka till det franska under helgläsningen, med en ny, väldigt fransk, roman.

"Dansa vid vulkanens rand" är den dramatiska titeln på romanen av Grégoire Delacourt. Utgiven på förlaget Sekwa, förstås. Heder åt dem och andra förlag som ger ut annan än svensk- och engelskspråkig skönlitteratur!
 
Här handlar det om glödande passion. Den förödande sorten som får huvudpersonen att lämna allt hals over huvud, man, barn, vänner, hela det tidigare livet. Och allt detta efter att ha sett en man på en restaurang, utan att ens veta hans namn. Det är vansinnigt och vackert, passionerat och plågsamt. Och det känns väldigt franskt. Här dricks inte sprit för att hantera känslor - här flödar årgångsvinerna. En resa till pittoreska Provence blir det förstås också, och det gör alls ingenting.
 
Trots en invävd sagoberättelse om en get (!) som jag har litet svårt att förstå - man måste kanske vara franskfödd för det - är romanen en fängslande läsupplevelse med sensualitet och kärlek på liv och död.
 
// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar