måndag 22 oktober 2018

Sagan om Flod och Blod ... (Nu i pocket!)
"Mäktiga hjulångare flyter fram på en grumlig och febrig Mississippiflod. Bland förrädiska grund och tropiska sjukdomar lurar också långt värre faror. Ett uråldrigt släkte vampyrer livnär sig på folket längs floden, såväl fria som slavar."

Det har nu gått tvåtusensexhundraåttionio dagar sedan George RR Martin släppte "A Dance with Dragons", den femte boken i "Sagan om Is och Eld"-serien - eller "Game of Thrones"-serien som de flesta nu kallar den.

Böckerna är nu sedan flera år tillbaka omsprungna av HBOs dundermegasuperbonussuccé-TV-serie, och en hel fantasydiggande värld väntar i spänning efter att den hett efterlängtade boken ska dyka upp någon sabla gång.
"The Winds of Winter" - den efterlängtade sjätte delen dök inte upp under 2018 (som det var halvt utlovat) men i november släpps iallafall "Eld & Blod - Historien om huset Targaryen (Del I)", om släktens historia, från erövrandet av de sju konungarikena till Drakarnas dans ...

För att hjäpa oss ytterligare med vår Martinabstinens kommer nu Georges vampyrroman "Feberdröm" från 1982 ut i pocket på svenska för första gången.

Boken är för det första alldeles utmärkt historisk fiktion. Lite som en mix av Mark Twain och Anne Rice. Berättelsen utspelar sig bland de ångbåtar som åker längs Mississippi, mellan New Orleans och St. Louis, i mitten till slutet av 1800-talet.
För det andra finns det vampyrer ...

Boken har varit på väg att filmatiseras ett flertal gånger, men aldrig nått riktigt fram.
Jag tror att den skulle kunna göra sig väldigt bra som en miniserie på HBO eller Netflix.
12 avsnitt eller så av skräckfyllt drama i klibbig värme. 

Jag har redan börjat rollbesätta i huvudet. Fantastiske skådisen Paul Giamatti (från tex "Billions" och "Sideways") som den allt annat än bildsköne rederiägaren Abner Marsh - vars hela ångbåtsflotta i stort sett sjunkit. 
Tom Hiddelston (Loke i "Avengers", "The Night Manager") som den mystiske främlingen med ovanlig dygnsrytm som erbjuder Abner ett partnerskap som kan rädda rederiet.
Och, om vi ändå leker med en fantasibudget, varför inte Benedict Cumberbatch ("Sherlock", "Dr. Strange", "Patrick Melrose" m.m.) som berättelsens bad guy, vampyråldringen Damon Julian?Kvinnlig huvudroll då? Finns ingen ...
Martins berättelse har många goda kvalitéer, men jämställdhet och genustänk har inte direkt prioriterats här. De fåtal kvinnor som hemsöker boken är delegerade till oviktiga biroller.
Det kanske en god manusförfattare skulle kunna förbättra inför en filmatisering ...

Detta oavsett så är "Feberdröm" ännu ett stycke utmärkt läsning från en begåvad berättare.


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd
*Uppdaterad version av text publicerad november 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar