måndag 9 september 2019

Ålevangeliet - en fin läsning!"Hur mycket kan man veta om en ål? Eller om en människa?
"Ålevangeliet" är en bok om världens mest gåtfulla fisk. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. En fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas. Och som nu dör ifrån oss, i mångt och mycket fortfarande en gåta.
Men ”Ålevangeliet” är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden."


Ålevangeliet köpte jag till min man Peter, tänkte direkt att det är en bok för honom.
Men eftersom han hade rätt mycket kvar av sin pågående bok, snodde jag den själv.
Utan att ha så mycket koll på ålar sen tidigare så blev det en mycket bra och spännande läsupplevelse om den mystiska ålen.

Man får ta del av alla de teorier och forskningsresultat som betraktats som sanningar under historiens gång, där flera teorier visat sig vara falska. Boken blandar intressanta fakta med författarens egna barndomsminnen, när han ”fiskade” ål med sin pappa. Dessa delar är så finstämda och levande, och även om jag inte har fiskat ål, så finns det en hög igenkänning kring ljusa sommarnätter, sena höstkvällar och det okomplicerade livet som gjorde barndomen magisk.

Jag läste, googlade, läste, kollade kartor, läste, letade bilder, läste. Så numera vet jag rätt mycket om ålar, dess olika stadier, var de lever mm och är ytterst tveksam kring om jag någonsin vill äta någon igen! De kämpar sig igenom tillvaron för att slutligen ta sig till sin födelseplats, fortplanta sig och sedan dö. Jag vill inte gärna avbryta denna fantastiska livscykel på något julbord.

Den här boken passar så många och är en perfekt present till alla som haft en barndom!

// Silja, Akademibokhandeln Killbergs HelsingborgTitta på SVTs fina inslag om boken här (ca 23 minuter in i programmet):
https://www.svtplay.se/video/23552654/sverige/sverige-sasong-22-avsnitt-5-1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar