torsdag 30 januari 2020

Folk med ångest - Nu i pocket!"Ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, en misslyckad bankrånare, en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den...tom. 
Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?"


Det har gått mer än två år sedan vi fick en ny roman av Fredrik Backman ("Vi mot er" 17-08-21), och ännu längre sedan han fick oss att skratta ("Britt-Marie var här" 14-10-31).
Men med "Folk med ångest" gör han comeback-man (badum tish) i humorgenren igen - efter ett drygt års paus från den vilda världssuccékarusellen han hamnade i efter "En man som heter Ove".

Vad hände? Vart tog han vägen?
Fredrik skriver själv, mycket fint, om sin depression och författarlivets vedermödor, på den egna bloggen.  Jag rekommenderar att du går in och läser. 
Det är på engelska, och väldigt långt. 
Men läs ändå.
Försök fatta att det kan vara rätt jobbigt med levandet och tusentals människor som hojtar "När kommer Björnstad 3 igenklien??", även om man når enorma framgångar världen över med sina böcker.

Författaren har själv skrivit att han skrev större delen av "Folk med ångest" under samma period som han själv gick hos psykolog - för behandling av just det han själv skriver om i den länkade texten ovan. 
Läs som sagt.

Av detta märks kanske inte jättemycket skall sägas (även om det i boken figurerar en psykolog med en asjobbig patient som har svårt att hålla sig till ämnet. Detta är eventuellt ett sammanträffande ...), för boken är ett otroligt underhållande litet kammarspel i sann Backmananda.
En komedi som samtidigt packar in högvis med känslor och några teskedar tårar.
"Bringing all the feels", som kidsen skriver på YouTube liksom.
Handlingen är inte komplicerad, men svår att berätta om utan att avslöja de mer finurliga intrigdetaljerna. Du får tro mig när jag säger att det funkar helt enkelt.

Är det Backmans bästa roman hittills? 
Nej, det är det inte, men han hans mellannivå ligger högre än de allra flesta andras högsta.
Cut him some slack. He's not been well, som kidsen kanske också skriver på YouTube (jag vet fan inte vad kidsen gör på YouTube egentligen, jag kollar bara filmtrailers och letar gamla musikvideosar där.).

Har du gillat Backmans tidigare romaner kommer du solklart falla även för denna.
Om du inte fastnat för hans författarskap än undrar jag mest vad det är för fel på Dig nuförtiden ...  :-)

Nu finns den i pocket!
// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd*reviderad text från maj 2019

2 kommentarer:

  1. Ditt inlägg fick mig att lyssna på ljudboken! Tack för det :)

    SvaraRadera
  2. Folk med ångest var fantastiskt, men hans andra böcker kanske är ännu bättre :)

    SvaraRadera