tisdag 21 januari 2020

Vår älskade - Kamila Shamsie. Nu i pocket!


"När Isma lämnar England för USA är det med känslan av att livet äntligen kan börja på riktigt. Efter moderns död har hon helhjärtat ägnat sig åt småsyskonen, men nu har hon fått chansen att följa sina drömmar. Mitt uppe iden nya tillvaron kan hon ändå inte sluta oroa sig för sin viljestarka syster Aneeka hemma i London, och brodern Parvaiz som också han när en dröm. Han vill hedra arvet från sin pappa, jihadisten han aldrig kände, och försvinner spårlöst. När Parvaiz återigen ger sig tillkänna besannas Ismas värsta farhågor.  
Strax därpå lär systrarna känna Eamonn, sonen till en mäktig politiker. Eamonn har även han ett arv att leva upp till eller trotsa. De två familjernas öden flätas obönhörligen samman, med drastiska konsekvenser för alla inblandade. Var och en tvingas de fråga sig vad innebörden av orden kärlek och lojalitet kommer att kosta dem."
Det är inte bara jag som säger att detta är Den Stora Romanen. Även Ingalill Mosander sträckläste, och höjde boken till skyarna i Gokväll.
"Vår älskade" av Kamila Sahmsie är otroligt stark läsning, med ett slut av antika dramers dimensioner.
Här är det ättlingar av pakistanier, uppvuxna i England, som har huvudrollerna. Isma, som fått axla föräldraansvar efter en försvunnen jihadistpappa och en avliden mamma. Tvillingsystern Aneeka och tvillingbrodern Parvaiz. Och Eamonn, son till en mäktigt brittiskt politiker, muslim som valt bort sitt ursprung.

Deras vägar korsas, kärlek uppstår, komplikationerna och livsvalen blir ödesdigra.
Det är en roman med största allvar, med vår samtids problem - men ändå med ett sådant flyt.
Jag låg sömnlös inför upplösningen, och bär alla dessa unga människor med mig länge.

Självklart fick Kamila Shamsie pris för sin urstarka roman, "Women's Prize for Fiction 2018". 
Av juryn kallades "Vår älskade" för "the story of our times".



Finns nu ute i pocket!
// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm



* text publicerad feb 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar