torsdag 17 september 2020

Big Brother möter Big Business i "The Warehouse"!"Cloud är inte bara en arbetsplats. Det är ett hem. Och har du väl bosatt dig här kommer du aldrig vilja flytta någon annanstans igen.
Paxton trodde aldrig att han skulle börja jobba för Cloud, den av Gibson Wells skapade gigantiska nätjätten som tuggat i sig stora delar av den amerikanska ekonomin. Ännu mindre att han själv skulle flytta in i ett av företagets enorma leva och arbeta-anläggningar.
Men jämfört med ödemarken och spökstäderna utanför känns Clouds shoppingcenterliv, med glimrande nöjesanläggningar, lockande restauranger, öppna kontorsytor och oändliga lagerlokaler inte så illa ... "


Tänk dig en snart framtid, 20-30 år bort eller så, när ett enda storföretag tagit kontrollen över nästan all kommers, slagit ut alla sina konkurrenter, svalt upp eller krossat många av sina leverantörer, styr delar av nyhetsmedia, och t.o.m. påverkar (eller styr) lagstiftningen kring handel.
Utanför företagets stängda portar har landets mindre orter förvandlats till spökstäder. Lokal handel finns bara i minnet hos horderna av arbetslösa.

Miljontals människor bor och jobbar i företagets gigantiska "MotherCloud"-anläggningar.
Har du tur jobbar du med säkerhet eller administration, men de allra flesta springer runt i de oändliga varulagren för att på tid plocka de varor som kunden klickat hem.
Är du inte snabb nog tappar du snabbt i status, och kan du inte förbättra resultaten hägrar avskedet inom kort ...
Lunch? Toapaus? Hämta andan? Sånt är för veklingar. 

En orimlig dystopi? Eller en sannolik framtid med, med företag som Amazon i spetsen?

Många av det fiktiva företaget Clouds strategier, affärsplaner och personalpolitik känns definitivt igen från Gibson We ... jag menar Jeff Bezos all-slukande nätjätte, men här har det naturligtvis drivits till sin spets.
Men detta är inte bara en Orwelliansk framtidsvision, det är även en spänningshistoria som heter duga. Vår hjälte, om vi nu får kalla honom det, Paxton träffar den lika nyanställda Zinnia och dras snabbt i en rafflande story om industrispionage och hemligheter människor är beredda gå hur långt som helst för att bevara.

Det skulle inte förvåna mig om vi snart ser "The Warehouse" filmatiserad hos någon av streamingjättarna. Knappast Amazon Prime dock ... ;-)
Däremot förvånar det mig mycket att inget svensk förlag plockat upp och översatt den här boken ännu. Med tanke på Amazons snara inträde på den svenska marknaden borde den ju ligga precis rätt i tiden.

Värna dina lokala butiker.
Annars står vi kanske snart alla på Clouds lagergolv utan slut.
Eller ännu värre, utanför portarna och vill in .....

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar