onsdag 2 september 2020

Bokhandlarna svarar 2: Vad vill du läsa i höst?

Johan, Center Syd, Löddeköpinge
Nattavaara - Engström & Richert
Del ett i trilogin Nordmark, det första gemensamma skrivprojektet från äkta paret Thomas Engström (Ludwig Licht-böckerna, Aftonbladet) och Margit Richert (kritiker och krönikör på Svenska Dagbladet). Böckerna skall skildra en mörk framtid i norra Skandinavien, en framtid där klimatförändringar, pandemier, flyktingströmmar och krig gjort att samhälle, civilisation och teknologi kollapsat. Bara de starkaste överlever ...

Vattendansaren - Ta-Nehisi Coates
Ta-Nehisi Coates är kanske en av de viktigaste unga svarta rösterna i dagens USA (jag kan t.ex. varmt rekommendera hans bok "Vi hade makten i åtta år: En amerikansk tragedi) och när han nu ger sig på att skriva en äventyrs/fantasyroman om slaveri, förtryck och de svartas kamp för rättvisa blir jag mycket förväntansfull.

Kungariket - Jo Nesbø
Även om jag och Harry Hole är goda, gamla vänner så gillar jag när Jo låter honom vila sig då och då. Både "Sonen" och "Huvudjägarna" tillhör faktiskt mina favoriter av den norske deckarfantomen. Det här ödesmättade familjedramat om bröder i de norska bergen tycker jag bådar gott!

Handbok för språkpoliser - Sara Lövestam
För om det någonsin fanns en bok där den huvudsakliga målgruppen var "Johan Zillén, Löddeköpinge" så är det nog denna ... #itsgotmynamealloverit


*************************************************************

Yvonne, Helsingborg City
Allt sedan jag läste Aprilhäxan, för över 20 år sen, har jag slukat alla nya böcker av Majgull Axelsson. Hon skriver ofta om viktiga ämnen, det mänskliga psyket och relationen barn-föräldrar. Så även i nya romanen Inställd resa till Sabarmati om indiska hittebarnet Fatima och gymnasieläraren Lykke från Nässjö.

Jag älskade Peter Mays Lewis-trilogi från Yttre Hebriderna, fantastisk miljö och karaktärer! Även "Entry Island" är en mycket bra bok. Dock hade jag kunnat undvara en del av hans andra verk...
Men en bok som heter Lockdown, och där mordjakten utspelas i ett London satt i karantän pga en global pandemi, går inte att motstå i dessa tider 😊

Jaqueline Woodson, som fick ALMA-priset 2018, kommer med en hyllad vuxenroman om en medelklassfamiljs resa från 1920-talets Södern till dagens New York, Genom märg och ben. Att hon jämförs med Toni Morrison gör mig bara mer nyfiken och förväntansfull!

Sen längtar även jag förståss efter att äntligen få läsa en ny bok av fantastiska Elena Ferrante. Alex Schulmans Överlevarna hoppas jag är lika vacker och gripande som hans tidigare böcker om sin pappa, mamma och mormor/morfar.


Och Sundets röda nejlikor, av vår egen Helsingborgsförfattare Conny Palmkvist, lär bli hur intressant o fängslande som helst att läsa! Han skriver så bra.

*********************************************************************

Eva, Ängelholm

Febrigt väntar jag förstås på Elena Ferrantes nya roman De vuxnas lögnaktiga liv. Det har varit en lång abstinens efter Neapelkvartetten. Säkert blir den nya romanen också underbart plågsam, än om placerad i vår samtid.
Min absoluta deckarfavorit, sydafrikanske Deon Meyer, kommer jag också att sätta tänderna i, så fort den kommer i september. Min favoritsnut, Bennie Griessel, är huvudperson i ännu en thriller om det komplexa samhället i Sydafrika. Dock oroar titeln, Den sista jakten. Måtte det inte vara slutet för Bennie Griessel!
Flera författare skriver så vackert. Tre av dem längtar jag efter: Alex Schulman med Överlevarna om att återuppleva sin barndom; Theodore Kallifatides Kärlek och främlingskap, om att komma som ung grek till Stockholm på 60-talet och tvingas "byta inälvor".
Kjell Westös Tritonus, en roman uppkallad efter ett djävulsintervall i musiken, med en stjärndirigent som huvudperson. Musik, framgång, ensamhet och gemenskap, allt ute i skärgården. Författarduon Lena Ebervall och Per E Samuelson har skrivit flera lysande böcker tidigare. Nu väntar jag på deras roman om Jane Horney, Stormfågel. Den unga och äventyrliga Jane rörde sig bland nazister och spioner under kriget.
Urspännande höst lär det bli!

******************************************************************

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar