onsdag 9 september 2020

Criminal World - "Familjen" av Johanna Bäckström Lerneby"I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim.Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det "parallella samhället"."

Veckans tips är reportaget "Familjen" av Johanna Bäckström Lerneby. Johanna tar oss nära inpå verkligheten i Angered utanför Göteborg och berättar med inlevelse om den familj/släkt som är inblandade i allt från mord och misshandel till vapen- och narkotikabrott.

Spänningen i boken är så intensiv att man ibland får påminna sig om att detta är ett reportage och inte en fiktion. Johanna gör ett fantastiskt arbete med att försöka belysa allas sidor av saken, och är inte rädd för att föra en konversation med de inblandade.
Boken redogör dock inte bara för en familj och deras brottslighet, utan också för den konflikt som existerar mellan statens myndigheter och individer som har en annan syn på hur rättvisa bör skipas. En konflikt som skapar mycket lidande för alla parter, däribland vittnen som tystas av rädsla och barn som förvirrat tas från sina föräldrar. En konflikt som är svår att lösa, men som måste diskuteras.
Johannas bok är ett fantastiskt diskussionsunderlag, och ger oss en viktig inblick i en för många okänd del av vårt samhälle. Jag rekommenderar alla att läsa (eller lyssna!) på den.

// Sandra, Akademibokhandeln Landskrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar