måndag 28 juni 2021

Boktips: “Barnen på Hidden Valley Road” av Robert Kolker

 Passar bl.a. den som vill dras med i en unik familjehistoria och veta mer om hur man sett på schizofreni genom tiden. Genom Robert Kolkers intima berättande om familjen passar boken även de läsare som vanligtvis ägnar sig åt det skönlitterära.

Det var tillräckligt för att fånga mitt intresse när jag läste att boken handlade om en familj med 12 barn, varav sex av de tio pojkarna blev diagnostiserade med schizofreni en bit in i livet. Jag tänkte, hur otroliga historier måste inte denna familjen besitta? Med blandad fascination och sorgsenhet får man ta del av hur familjen Galvin går från ett hopp om att leva den amerikanska drömmen till rent förfall. I kampen mot den gåtfulla mentalsjukdomen går de igenom ständiga besök på sjukhusen, experiment med diverse mediciner, flera våldsamma incidenter, dödsfall och övergrepp som inte avslöjas förrän många år senare. Vi får följa samtliga familjemedlemmars liv och relationer, både de sjuka och de närstående som lyckosamt hållit sig friska.

Som ljuset i allt mörker följer vi familjen Galvins bidrag till att forskningen kring schizofreni sakta rör sig framåt. Än idag är det ett omdiskuterat fenomen, och långt ifrån alla dess mysterier är lösta.

Boken finns även som ljudbok på Bokus Play. Perfekt att lyssna på när man t.ex. är ute på promenad med hunden eller står och diskar. Dock så finns det bilder i den fysiska boken som kan vara värda att se!

// Sandra, Akademibokhandeln Landskrona 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar