lördag 8 mars 2014

Trendspaning - De illustrerade männen


Kanske beror det på att jag inte jobbade i bokhandeln de första två rea-dagarna, men mustaschmännen med sin noggrant vaxade och trimmade ansiktsbehåring har lyst med sin frånvaro. Å andra sidan hade antalet böcker i kategorin Historia sjunkit undan betydligt när jag kom till jobbet för att jobba min första rea-dag, så kanske missade jag dem bara. Nu har de säkert hunnit dra sig tillbaka till antikvariatens dunklaste hörn, där de förnöjt tvinnar sina mustacher och tänker på årets fynd.

Istället har en annan kategori dykt upp, som jag inte sett till förut i butiken: De illustrerade männen. Ja, nu menar jag alltså inte den gamla vanliga svenne-tatuerade normalkunden med lite 90-talstribals på armarna eller bortsimmad delfin på ankeln, utan riktiga Jake Heke-wannabes med ansiktet fullt. Mäktigt minst sagt. Var finns de resten av året?

Det är klart, tatureingar är ju faktiskt ännu dyrare än mustaschvax, de skramlar väl ihop till gaddningskassan genom att hålla litteraturkostnaderna nere via exklusiv rea-shopping.

Vill du läsa mer om tatuerade män? Då rekommenderar jag Ray Bradburys novellsamling Den illustrerade mannen (filmatiseringen fick mig nästan att dö av skräck som barn). Den svenska upplagan är sedan länge slut på förlaget (har ni tur hittar ni boken i närmsta antikvariat innan mustachmännen lägger vantarna på den), men på engelska går det fortfarande att få tag i den.

Susanna Mattsson

Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar