tisdag 6 juli 2021

Johans sommarläsning 2021

 


Det vankas hemester även detta år (bortsett från en vecka uppe i Stockholms skärgård).
Blir det lika mycket läst då, även om man inte ligger på en solstol i medelhavsregionen - med en bok i ena handen och en frostig mugg Mythos (alt. knappt drickbar spansk pilsner) i den andra?
Vi får väl se.
Böckerna här på bilden är i alla fall de som jag tänkt jag ska hinna med under semesterveckorna denna sommar.
Lär någon/några falla ifrån?
Lär någon/några komma till?
Japp! Så blir det alltid. C´est la vie liksom.

Men hur som helst:

Flicka, kvinna, annan - Bernardine Evaristo
Bookerprisvinnaren från 2019 äntligen på svenska. Hyllad brittisk roman som berättas genom ett körverk av tolv röster. "Full av energi och humor", enligt recensenterna.

Litapåmig - Anders Roslund
Sjätte boken om Ewert Grens och Piet Hoffmann, elfte boken om Ewert - om vi nu skall vara lite petiga och ignorera det här med "serien i serien" ... En berättelse med spår tillbaka till vad jag tycker kanske är den bästa svenska kriminalromanen i modern tid - "Box 21"!

Skuggliljan - Johanna Mo
Första delen i Mos serie "Ölandsbrotten", 2020 års "Nattsångaren", var en av mina favoriter bland förra årets spänningsromaner, så jag ser fram mot att återvända till Kalmar och Öland. (Nu när äldste grabben pluggat klart där lär det dröja innan det sker IRL liksom ..)

The Hollow Ones - Guillermo Del Toro / Chuck Hogan
Övernaturlig FBI-thriller av skaparna till bok- och TV-serien "The Strain" ("Släktet") - som jag diggade skarpt, även om det överdrivet religiösa slutet lämnade mig lite ateistiskt besviken .. En demonisk bladvändare, förhoppningsvis! 

Flicka A - Abigail Dean
Det var ett tag sedan man såg thrillers jämföras med Gillian Flynns "Gone Girl" (ett tag var liksom varje bok med någon form av spänningsintrig "Nästa Gone Girl!!"), men den här boken sägs leva upp till hajpen. Upp till bevis Abigail!

Väder - Jenny Offill
Ja. vad är detta? Är det en dystopi? En klimatförändringsroman? Något helt annat? Jag får inget grepp om den alls, vilket gör mig nyfiken.

Ytspänning - Olvier Norek
Hyllad fransk thriller som jag inte hann med förra året, men som typ alla mina kollegor säger att jag absolut måste läsa! Mais oui då! Alors!

Uppdrag Hail Mary - Andy Weir
Du vaknar upp i ett rymdskepp någonstans ute i världsrymden. Du vet inte vem du är eller vad du gör där. Bredvid dig sitter två döda astronauter. Jag gillar premissen. :-)
SciFi av författaren till "The Martian".

När bergen sjunger - Nguyen Phan Que Mai
En, enligt kritikerna, "briljant resa genom Vietnams turbulenta historia". Från franska koloniseringen, via Vietnamkriget, hela vägen fram till idag. Förväntar mig att bli både berörd och utbildad.

Devolution - Max Brooks
Mannen som fick liv i Zombiegenren (så att säga) gör det samma för Bigfoot-myten!
Låter underbart tycker jag. Ytterligare en bok jag tänkt läsa förra året, men inte hann med.
Blir det av i år? Hoppas det.

De mindre döda - Denise Mine
Gillade verkligen Minas tidiga böcker ("Garnethill-serien" tex), och hennes tid som huvudförfattare för "John Constantine - Hellblazer" var helvetiskt bra. 😈
Tappade sedan bort henne i många år, men har hört mycket gott om denna nya spänningsroman.

Norse Mythology (graphic novel) - Neil Gaiman
"Vafalls!?", säger ni. "En Neil Gaiman-bok du inte har läst???"
Lugna ner er några hekto hörrni. Självklart har jag läst "Norse Mythology" (eller "Nordiska Myter" som den heter på svenska). Men detta är graphic novel-versionen. Eller seriealbumvarianten, som man sa förr i tiden.

Sen ska jag ju inte hymla med att varje bok i högen här kommer att läggas åt sidan om manusen till antingen Fredrik Backmans "Vinnarna" (Björnstadtrean som vi väntat på alldeles för länge nu medan författaren lekt med sin nya, och iochförsig sjukt söta, hund ..) eller kontorskollegan Niklas Natt och Dags avslutande Bellman Noir-bok "1795" landar i inkorgen.
Hint hint boys. :-)

Trevlig sommar på er!
// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar