tisdag 7 december 2021

Årets bästa böcker - Johan


Vissa år får man kämpa för att skramla ihop en topp 10-lista över årets bästa böcker. Så var absolut inte fallet 2021. Tvärtom skulle jag nästan kunna skriva en skönlitterär topp 20 utan att tumma det minsta på varken ärlighet eller kvalitet. 
Landade till slut i en topp 13 + lite bubblare ...
Mina favoriter i år, utan inbördes ordning (nästan) är som följer.

Shuggie Bain - Douglas Stuart
Att växa upp, i stort sett övergiven av sin far, fast med sin alkoholiserade mor i en gruvby utanför Glasgow är inte det lättaste för en liten pojke. Kanske särskilt så för en som bedöms som för "feminin" av skolkamrater och grannar. Shuggies berättelse (och mamma Agnes för den delen. För även om boken bär Shuggies namn så är berättelsen minst lika mycket hennes.) det starkaste jag läst i år. Kanske på flera år. Årets definitiva "Missa Inte!"
Hela min recension kan du läsa här.

Amerikansk jord - Jeanine Cummins
Inte en spänningsroman, men årets mest spännande roman! En bladvändande och engagerande roman-på-gränsen-till-thriller. En berättelse som du varken kommer kunna lägga ner eller glömma bort. Läs hela min text om Lydia och Lucas flykt här.

Ingen ond man - Leif Appelgren
Det är inte ofta man läser en så helgjuten debut. Vanligtvis brukar det ta en författare någon bok eller två innan man finner sin stil, sitt språk, sin känsla. Leif Appelgren tycks ha funnit genvägen dock. Kanske är det hans år som åklagare i Stockholm Västerort som bidragit. Han kan sina saker. Skildringen av polisutredningen och rättegången känns otroligt initierad.Här pratar vi skitig gängkriminalitet, en vidrig våldtäkt och en familjs önskan om rättvisa. Eller hämnd.
Det är starkt. Förbaskat spännande. Skakande och gripande. Årets svenska deckardebut!  Läs mer här.

Vinnarna - Fredrik Backman
Det har gått fyra år sedan "Vi mot er", och äntligen levererar Backman den utlovade finalen på Björnstad-trilogin. En tegelsten på över 700 sidor. Som man flyger genom. Sida för hjärtskärande sida. Jag skrev ingen egen recension, för Kalle Lind fick med allt jag ville säga i sin text i Sydsvenskan här.

Överlevaren - Bethany Clift
Årets bästa katastrofroman!
"Överlevaren" har en självklar plats på min lista över årets bästa böcker! Kan rekommenderas till allt från unga vuxna fantasyfans till gamla härdade dystopi- och spänningsälskare. Läs den!
Du kommer aldrig kunna se på en fiskmås med samma ögon igen ... Hela recensionen här.

Inte död än - Johan Ehn
Berättelsen om Elis, 80 +, som får en hjärtattack på julafton och blir inlagd på sjukhus, där han minns, eller snarare återupplever, valda delar av sitt långa liv. En finstämd saga som lätt kunnat slå över till det sentimentala, men Ehn balanserar storyn perfekt!

Konferensen - Mats Strandberg
Det hade ju sannolikt leda till osämja i hushållet om jag då inte också lyfte Johans makes Mats Strandbergs "Konferensen" ... Turligt nog så älskar jag även denna briljanta mix av kontorssatir och yxmördar-thriller! Läs den - även om du inte brukar läsa skräck!
Den är helt underbar! Och vansinnigt blodig!



Vänligheten - John Ajvide Lindqvist
Inte en enda gång i denna tegelsten på dryga 700 sidor tappade jag intresset för handlingen eller människorna. Plöjde den på fyra dagar. Noll skummande.
Det är utan tvivel Ajvides minst "skräckiga" bok hittills. Naturligtvis finns det "andra" i boken också. Det vore liksom inte han om vi inte fick se mörkret också. Jag skulle dock tro att detta kanske är den första av hans romaner som utan problem skulle kunna attrahera en publik som reflexmässigt brukar backa bakåt från allt som antyder skräck eller fantasy. 
Detta är helt enkelt en fruktansvärt bra bok, oavsett från vilket håll du anfaller den. Anfall nu! En längre recension hittar du här.
Fädernas missgärningar - Åsa Larsson
Nio år sedan den näst sista Rebecka Martinsson-boken, och jag ska erkänna att inte alla detaljer och personer fanns kvar färska i minnet. Men det är lite som krypa in i en mysig favoritmorgonrock (nytvättad då). Larsson skriver som vanligt fantastiskt, utan att behöva fylla sidorna med "rafflande" action och vansinnesdåd. Spännande är det ändå. Och otroligt välskrivet. Jag hoppas att hon skriver mer, även om Rebecka nu pensionerats.

1795 - Niklas Natt och Dag
Jag tycker gott och väl att Niklas Dygnet Runt kunde fått en Augustnominering i år. Inte bara för just "1795", utan för hela sviten om Winge, Cardell och Anna Stina mfl. Han har ett språk som inte matchas av någon annan författare i den svenska spänningssfären. Ett fantastiskt avslut på en häpnadsväckande triptyk! Det ska bli sjukt intressant att se var han tar vägen nu.

Funnen död - Gretelise Holm
Glasnyckel-nominerad dansk thriller som är både spännande, rolig och en skarp samhällsskildring.

När vi var samer - Mats Jonsson
Efter att ha läst Mats självbiografiska serieroman skäms jag faktiskt över hur lite jag visste om de svenska samerna. Ytterst välförtjänt August ------- (jag röstade på dig!)

Brinn mig en sol - Christoffer Carlsson
Om ett kvinnomord i Halmstadtrakten, Palmemordet och ett Sverige i förändring. Enastående välskriven spänningsroman. Kanske inte årets mesta nagelbitare, men för i h-vete vad bra han skriver Carlsson.



Bubblarna

En familjetragedi - Mattias Edvardsson
Tredje fristående delen i Löddestjärnans Lundasvit! Bladvändare!

De rotlösa - Frida Skybäck
Feelgooddrottningen spänningsdebuterar med gripande vardagsdrama.

Befriaren - Tina N. Martin
Ny stjärna på deckarhimlen. Ryslig debut om sekter och ond bråd död ...

Löpa varg - Kerstin Ekman
Mästerlig kortroman om jakt, skog och åldrande.

Armasjärvi - Engström & Richert
Mellanakten i den dystopiska Nordmark-trilogin.

Även om allt tar slut - Jens Liljestrand
Klimatkatastrofsgenerationsromanen. Långt ord. Under tiden det tog dig att läsa det dog förmodligen flera djurarter ut och jordens medeltemperatur steg med 0,004 grader ....

Benvittring - Johan Theorin
Det har gått så många år sedan jag träffade Gerlof senast, men jösses så trevligt det var att få umgås med honom en stund igen. Var det för sista gången? Hoppas inte det ...



Facklitteratur

Tills alla dör - Diamant Salihu
Författaren gör ett starkt jobb med att förmänskliga de omänskliga, utan att på något sätt ursäkta eller förringa deras brott. Lärorikt och skakande om den gängkriminella världen, och de politiker och det rättssystem som kunde ha stoppat detta innan katastrofen var ett faktum.

Brev till mannen - Bianca Kronlöf
Skarpt och tänkvärt inlägg i debatten. En bok som borde sättas i händerna på varje man - och mången kvinna också.

Konspirationsfeber - Kent Werne
Informativt, underhållande, och rätt skrämmande om anti-vaxx-rörelsen, Qanon-knäppgökar, Trump-troende och andra faktaresistenta galningar som sprider sig som en pandemi över världen ...

HasseåTage - Kalle Lind
En nostalgibomb som heter duga! I alla fall för en Svenska Ord-älskande sjuttiotalist! 



Utrikiskt

A History of What Comes Next – Sylvain Neuvel
Tankeväckande Sci-Fi av författaren till "Sovande jättar" (och resten av Themistrilogin).

Devolution - Max Brooks
Bigfoot-myten i nytappning! Våldsamt och spännande om ett litet samhälle i skogen, isolerat av ett vulkanutbrott, ler- och jordskred. Vad som händer när människan inte längre är apexrovdjuret ...



Endast som ljudbok

Vågbrytarna - Caroline Grimwalker
Superstark, feministisk (läs: kvinnor som inte bara vill vara offer i spänningslitteraturen längre) thriller som utspelar sig i närområdet (från Lödde då). Finns "bara" som läsning för öronen än så länge, men kommer ut i tryckt utgåva under 2022. 




De jag inte hann med, men som sannolikt kunde ha platsat på listan.

Billy Summers - Stephen King
Vägskäl - Jonathan Franzen
Sly - Sara Strömberg
Det tredje ljuset / Små ting som dessa - Claire Keegan
Asfaltsland - S.A. Cosby
Regissören - M.W. Craven
Du är inte längre min dotter - Frida Boisen

De får bli jullovsläsningen helt enkelt ...

God jul och gott nytt år!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar