torsdag 16 december 2021

Årets bästa böcker - Silja

Mina julklappstips!

0-2 år Två tittut-böcker som är ett måste för alla små, små läsare. ”Tittut kon” - Här är det den klassiska tittut-leken - som sida efter sida avslöjar nya överraskningar genom flikar som man drar ut på olika sätt. På slutet möter man en välkänd bild att skratta åt. Så otroligt välgjord, med så mycket fin form såväl som färg, och med kraftig kartong som tål mycket hantering. De finns flera titlar i den här serien, och alla är lika fina!

Tittut!” - är som en liten deckargåta för de allra, allra yngsta. Här ska vi ta reda på var Mimmi bor! Genom att bläddra framåt tar vi oss igenom massor av olika förslag, men som tyvärr är fel. På sista sidan avslöjas Mimmis boplats och då också vem hon är. Olidligt spännande! 2-6 år

Här finns det en given årsbästa! Maria Nilsson Thores ”Samlade sagor” - Här får vi nio sagor att njuta av. Många av Marias berättelser handlar om vänskap på olika sätt, om att vilja ha en vän eller om hur det är att vara en vän. En av favoriterna är den kluriga och finurliga ”Vem ser Dim” - som man gärna läser om och om igen! En annan stor favorit är ”Bokstavshusen” - aldrig har det väl varit roligare med alfabetet. Och om man älskar hus så är det en given succe. Här finns det så mycket fina detaljer att studera och prata om på de olika uppslagen. Njut av denna fina bok - och bli samtidigt alfabetsklok! 6-9 årFamiljen Knyckertz och gipskattens förbannelse” - precis som i julkalendern är det mycket humor i böckerna om den kriminella familjen. Här har dock något allvarligt hänt! Kriminellen och Ture har drabbats av en förbannelse, så att Kriminellen håller på att bli hederlig och Ture ohederlig. Hur ska det sluta? Böckerna om Knyckertz har så mycket humor och spänning, så jag vill lägga in en varning för sträckläsning! 9-12 år

Jefferson” - det här är en mycket fartfylld deckargåta. Jefferson, som har en mycket cool kortklippta lugg, har precis kommit till sin frisörsalong när han upptäcker frisören död på golvet med en sax i bröstet. Han vill genast dra ut saxen varpå geten vaknar och anklagar Jefferson för att vara mördaren. Jefferson flyr och här börjar en intensiv, humoristisk och spännande jakt på den verklige mördaren. Spännande och rolig i ett! Alma-pristagare 2021. ”Nattkorpen” - en mycket bra spänningsroman! Och det går bara inte att lägga den ifrån sig. Här är det Stockholm i slutet av 1800-talet och barnhemsflickan Mika spelar en avgörande roll när en seriemördare ska avslöjas. Det är så otroligt välskrivet, och den makalöst uppmärksamma och detaljskarpa Mika är som en ung Sherlock Holmes i Stockholmsmiljö. Läs och njut! TonårHimlabrand” - den här berättelsen grep tag direkt på första sidan. Det är en vacker bok om kärlek, och om allt det svåra med kärlek. Alla Ántes känslor vibrerar genom sidorna, och jag känner så mycket för honom och hans kamp - när han försöker förstå vem han är och vem han vill vara. Det är hans tvivel kring livet som same, hans rötter, hans tvekan och så denna nya förälskelse som sätter tillvaron i gungning. Och för mig känns det som att jag sitter jämte honom i den gungan! Andlöst!

Fula tjejer” - den här kom redan förra året, men jag vill inte att man missar den, och uppföljaren ”Jobbiga tjejer” finns också i butik. Fula tjejer tar upp problemet med sociala medier, när någon blir utsatt för det på ett mycket negativt sätt. Man läser, blir oändligt arg och ledsen, och förstår hur ont det måste göra. Men de ”fula tjejerna” samlar sig, sträcker på sig och bestämmer sig för att avslöja instagramkontot och personen bakom det. De lyckas och visar att tillsammans är de starka och handlingskraftiga. Så jäkla bra! Fakta för barn Den otroliga boken om hajar” - jag ÄLSKAR de här böckerna! De är så fint illustrerade att man skulle behöva två kopior av varje bok. En att läsa som vanligt i - och en att skära ut de fina bilderna ur, för att rama in och ha som tavlor. Aldrig har jag läst så mycket om hajar som nu. Dessa vackra, farliga, tysta havsvarelser som fascinerar och förskräcker. Garanterad njutning på varje sida!

Dynamitgummor” - så häftig med samtliga, 57, kvinnliga nobelpristagare samlade i ett rolig, kunskapsspäckad, och humoristisk bok. Jag tycker att det är så kul med alla dessa faktaböcker för barn, med människor i fokus. Och här är ännu en praktbok i genren. Läs! Och bli klokare!

// Silja, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg City

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar