fredag 10 december 2021

Årets bästa böcker - Yvonne

 

2021 har varit ett novellernas år för mig!

Att på få sidor få ihop berättelser, där karaktärer miljöer och händelser blir så starka att de fullständigt fångar en och lever kvar länge, är en sann konst och jag har läst flera verk av stora konstnärer under året.


 
Tessa Hadleys "Noveller" - Ett urval noveller från brittiska Tessa Hadleys tidigare novellsamlingar, varav tre icke tidigare utgivna i bokform. Mästerliga! Klarsynt iakttagande av mänskliga beteenden. Osentimentalt. På bara några rader beskrivs ett helt liv...

 Annika Norlin "Jag ser allt du gör" - Annika Norlin har skrivit underhållande och träffsäkra sångtexter under sina artistnamn Säkert! och Hello Saferide. Hennes noveller är precis lika bra. Roliga, sorgliga, mänskliga små berättelser. Härlig drastisk humor.

 Jonas Karlsson "Nya människor i fel ordning" - Genialiska noveller! Vardagsfilosofi. Intelligent, obehagligt, lågmält, men med mycket humor.

 Klas Östergren "Julrevy i Jonseryd och andra berättelser" - 8 noveller som samtliga har något med julen att göra och som tillsammans utgör en hel berättelse om julen som den ser ut under olika skeenden i livet. Humoristiskt med ett stråk av vemod. Fantastiska noveller av en mästare. Claire Keegan - "Det tredje ljuset och Små ting som dessa" Två långnoveller skrivna av irländska Keegan med elva års mellanrum. Framför allt den första novellen är så fin, gripande och vacker i sin enkelhet, inte ett enda onödigt ord. Om en flicka som hamnar hos fosterföräldrar och för första gången får uppleva trygghet och kärlek. Läspärla!

 Årets bästa bok - Douglas Stuart "Shuggie Bain" En eländig, sorglig uppväxt i 80-talets Glasgow med fattigdom, mobbing, alkoholiserad mamma....ändå en fantastisk läsning! Målande bilder som fastnar. Kärleksfull!

 Årets bästa kriminalromaner: Christoffer Carlsson "Brinn mig en sol" Utspelas i Halmstad-trakten runt tiden för mordet på Olof Palme. Vad gjorde det med människorna? Vemodigt, mörkt, fantastiska psykologiska studier av huvudpersonerna . Lysande skriven glesbygd noir!

 M.W. Craven "Svart sommar"- Bok nr 2 i serien om kriminalkommissarie Washington Poe och hans medhjälpare, den briljanta men lite udda, Tilly Bradshaw. Den första boken i serien, "Brännaren", var ruggigt bra, men frågan är om inte denna är ännu bättre?! Välskrivet, spännande, intelligent intrig, fantastiska miljöer och karaktärer. Dessutom med en oerhört bra och spännande start på en bok!

// Yvonne, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg City

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar