måndag 3 februari 2014

Gästbloggaren: Lotta Engzell-Larsson

foto: Sofia Runarsdotter


Miljardärerna som flög under radarn

De är mäktigare än de flesta näringslivshöjdare vi kan namnen på, ofta rikare också, de vi kallar riskkapitalister. Men vi vet inte vilka de är – De äger och driver inte bara industrier, utan även skattefinansierade vårdhem, sjukhus, och skolor. Under 20 år flög de under radarn. Riskkapitalisterna ansåg inte att några andra än de som investerade i deras miljardfonder hade rätt att veta vilka de var. Varken anställda, patienter eller övriga medborgare. Sen sprack det.

Vändpunkten kom med den massiva kritiken mot det riskkapitalägda äldreboendet Carema-Koppargården 2011. Branschen blev nu en offentlig angelägenhet. Samtidigt fick deras långtgående skatteplanering alltmer uppmärksamhet, både bolagen och privatpersonerna låg i fejd med skattemyndigheterna om miljardbelopp. En av dem, okänd för de flesta, IK:s grundare Björn Savén, krävdes på nära 900 miljoner kronor i rest- och straffskatt för bara ett par års intäkter. Plötsligt syntes de enorma förmögenheter som byggts upp på några år.

Jag har arbetat som ekonomijournalist på affärstidningar i många år, men har också ett starkt samhällsintresse. Jag tycker att en av vår samtids viktigaste frågor är var gränserna för rättigheter och skyldigheter går, både för privata företag, offentlig verksamhet och medborgare.

Riskkapitalisterna rör sig just på den gränsen. Skriverierna om de svenska riskkapitalisterna väckte fler frågor än de gav svar. Därför ville jag ta reda på mer, berätta om de här människorna och deras företag, därför att de är spännande, och därför att deras makt i det svenska samhället, över våra liv - ditt och mitt - ökar för varje dag. Och därför att ordet "risk" i "riskkapitalist" kanske inte betyder det du tror.

Det är val i höst - riskkapitalisterna har blivit en het valfråga. Min bok Finansfurstarna är en djupdykning i en värld som hittills varit nästan hemlig. Det är dags att ändra på det.Lotta Engzell Larsson är ekonomijournalist med lång erfarenhet från tidningarna Veckans affärer, Affärsvärlden och Fokus. Hon är född i Stockholm och bosatt där med sin familj.

Vill du vinna Finansfurstarna? Håll utkik i bloggen! Snart lottar vi ut fem exemplar.

1 kommentar:

  1. Vill tacka för boken "Finansfurstarna" ,har läst den nu under helgen. Mycket intressant och blir lite trött på vad som händer i finansvärlden och att AP-fonderna o att skattesystemet inte kan påverka denna räntesnurra o ägarstrukturer och det ointresse för långsiktighet som finns. Marknadskrafterna styrs ju på ett sätt som inte gynnar någon mer än de som spekulerar. Jag fick bekräftat det mesta ,men varför pratas den ändå så sällan om vad som händer i vardagden särskilt inom det offentliga med riskkapitalets intrång.

    SvaraRadera