fredag 8 januari 2016

Bokhandlarna svarar: Johans läsmålsättning 2016


Innan vi kan börja prata om mina läsmålsättningar för 2016 får vi väl ta och knyta ihop säcken för 2015. Som trogna läsare naturligtvis minns (annars kan man läsa det här: http://bokboxen.blogspot.se/2015/02/cherchez-la-femme-ordentligt.html ) så insåg jag i våras att jag är något av en litteraturchauvinist.
Jag läser mestadels böcker av män.

När någon ber mig berätta om mina favoritförfattare brukar det mest dyka upp skäggiga karlslokar i hjärnan. Neil Gaiman, Cormac McCarthy, John Ajvide Lindqvist, Fredrik Backman, Justin Cronin m.fl. (OBS. Vissa av dessa herrar är sannolikt oftast välrakade. Och ej slokiga.)
Visst har jag flera representanter från det täcka könet bland mina favoriter i hyllan. Caitlin Moran. Julie Otsuka. Domestic Noir-drottningen Gillian Flynn (och alla hennes deckarprinsessor - Marwood, Bolton, Bauer, Hawkins, Doughty, Alsterdal, Larsson t.ex.), men när jag tittar på de senaste årens läslistor (ja, jag bokför varje bok jag läser och sätter poäng av 10 möjliga) så är den manliga dominansen solklar.
Och inte bara i ”Femtio nyanser av honom”! (Ba-duhm Tish!)

Så i februari bestämde jag mig för att ta tag i detta.
Varannan damernas liksom.
Precis som i den icke-fiktionella världen så tror jag inte på kvotering.
Jag tycker inte man ska kvotera in kvinnor. Däremot tycker jag att man skall sluta kvotera in män…

Så hur har jag skött mig?

Antal lästa böcker under 2015: 76 st.
Antal böcker skrivna av kvinnor: 32 st
(Då fuskar jag lite och räknar med författarparen Kepler och Erikson/Granbom. Mitt hus, mina regler.)

Resultat: Män 58%. Kvinnor 42%.

Med tanke på att jag tog beslutet i mitten av februari, och att fördelningen under 2010-2014 var närmare 85/15, så är jag faktiskt rätt nöjd med det resultatet. Nöjd, men inte stolt. Eller eventuellt stolt, men inte nöjd. Någon av dem.
Det kanske inte kommer resas statyer av mig på Internationella Kvinnodagen, men en liten klapp på ryggen för några steg i rätt riktning kan man väl få?

Så. Läsmålsättning inför 2016.
Fortsätta åt samma håll tänkte jag.

Inleder starkt här med att läsa Kristina Ohlssons första vuxenrysare, ”Sjuka själar”, och Gillian Flynns novell ”En sån som du”.
Hittills i år m.a.o. 100% damernas.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

2 kommentarer:

  1. Har också insett att jag omedvetet läser fler böcker av män. Varannan kvinnlig författare låter ju faktiskt som en fin idé!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag stark övervikt åt andra hållet. Och värre lär det bli den här våren. Så otroligt mycket bra (hoppas jag) från kvinnliga författare. Bådar ju gott för Johans (och din) målsättning dock.

      Radera