måndag 15 februari 2016

Fantasy Feelgood

Tänk dig om Jonas Jonasson och John Ajvide Lindqvist fick ett oäkta kärleksbarn tillsammans.
Eller ett inom äktenskapets väggar för den delen.
Det här är Sverige 2016 i Jösse namn! Du kan gifta dig med precis vem du vill. Vare sig du är berömd författare eller vanlig dödlig. Var den du är! Älska den du älskar liksom!
Go Jonas och John! Strunta i samhällets trångsynthet! Om ni nu vill det dvs.
Tänk dig sedan att den avkomman valde att följa i sina framgångsrika fäders fotspår och korsade sin pappas feelgood-humor med sin andra pappas magiska realism.

Eller skulle du vara nyfiken på vad som hade hänt om Fredrik Backman, p.g.a. ett kontorstekniskt misstag, skulle fått skriva manus till säsong två av SVT:s troll-thriller Jordskott?

Då är Lars Vasa Johanssons Den stora verklighetsflykten något för dig.

”Som trollkarl kan Anton lösa upp invecklade knutar med ena handen bakom ryggen. Som människa kan han knappt köpa en kopp kaffe utan att hamna i trassel. Han borde egentligen vara nöjd med det mesta, men ibland kan han inte låta bli att tänka på barndomsvännerna Sebastian och Charlotta. Hur tusentals människor betalar dyrt för att se deras spektakulära trollerishow samtidigt som han själv uppträder på trista servicehus. Ibland är livet förbannat orättvist.

På sin turné genom Västergötland kör Anton till råga på allt rakt in i en soffa vid Tivedens nationalpark. I sitt sökande efter hjälp går han vilse i skogen och upptäcker att Tiveden kryllar av väsen och övernaturliga fenomen. Anton blir ofrivilligt indragen i en urgammal kamp mellan gott och ont där hans egen personlighet visar sig vara hans värsta fiende.”


Det här är rejält skruvat. Och riktigt kul.
Är det för skruvat för mainstream-feelgoodpubliken?
Kanske, men jag tror inte det. Om du, som jag, älskade Backmans Min mormor hälsar och säger förlåt, med Landet-Nästan-Vaken, drakar och Worsar, så kommer du nog äta upp det här också.

Och du.
Om du vid din nästa djupa skogspromenad skulle springa på en liten späd flickvarelse som ber dig om hjälp med att plocka sju stycken olika blomsorter att lägga under huvudkudden, då rekommenderar jag strongt att du avsätter lite av din värdefulla tid och gör det.
Lita på mig.
Det kommer bli mycket enklare så.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar