torsdag 4 februari 2016

Övernaturlig högstadieångest

Ni vet när man läser en bok och hela tiden vill utropa: "Exakt så där är det!". Ja, ni vet. Exakt så där är det med Rebecka Åhlunds böcker om Ella. I Det som hände i källaren har vi kommit fram till tredje boken och Ella ser fram emot att börja högstadiet. Men det blir inte alls som hon har tänkt sig. Under Ellas trista torpsommar har hennes bästa kompisar börjat hänga med den två år äldre Isabella och hennes gäng. Istället för gymnastikträning och basket är det folkölsfester i Isabellas källare som gäller. I den gemenskapen har hon ingen självklar plats.

Som tur är har hon fortfarande vänskapen med Dylan, och med Asta, den gamla kvinnan som Ellas föräldrar köpte sommarstugan av. Och nu berättar Asta för Ella att hon är en särskild sort. En sådan som kan se mer än andra. Och efter händelserna på kollo (i Ibland blir skogen vred) går det rykten om Ella på skolan. Att hon är mystisk, att hon drar till sig spöken.

Det är just de här egenskaperna som gör att Isabella trots allt bjuder in Ella till källaren. Hon har hittat sin mormors gamla ouijabräde och nu ska de göra anden i glaset. Men för att det ska funka måste det vara någon övernaturlig med. Någon som Ella. Och funkar det när Ella är med då? Ja, det kan ni skriva upp!

Som vanligt skildrar Rebecka Åhlund den sena barndomens, eller den tidiga ungdomens, värld och intriger med absolut gehör. De där livsviktiga och samtidigt sköra vänskapsrelationerna i tidig tonår. Högstadiets hierarkier och överlevnadsstrategier (varav en visar sig vara skolbiblioteket, så himla fint). Hon fångar det precis. Samtidigt som hon lyckas skapa underbart läskig skräck för de barn och vuxna som likt mig älskar att bli skrämda.  Men till skillnad från min näst senaste skräckis ("Sjuka själar") där det var hemskheterna i sig som gjorde boken läsvärd, får jag med Rebecka Åhlunds böcker känslan av att hon skulle kunna skriva om precis vad som helst.  Det skulle ändå vara outsägligt spännande. Det är vad som kännetecknar en verkligt bra bok.

Här och här kan ni läsa vad jag tyckte om de tidigare böckerna om Ella, Flickan på tavlan och Ibland blir skogen vred. Och här kan ni läsa Rebeckas gästblogg från 2013.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

3 kommentarer:

 1. Vad bra de här böckerna verkar! (Och skolbiblioteket var verkligen en överlevnadsstrategi för mig med, långt upp i gymnasieåldern också).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de är så himla bra. För barn som vuxna överlevare. Rekommenderar verkligen läsning! //Susanna

   Radera
  2. Och tydligen luft mellan orden :)

   Radera