måndag 15 augusti 2016

Dekadent mörker i nya Alex Marwood


När den treåriga flickan Coco - tvilling till identiska systern Ruby - försvinner under sin pappas femtioårsfest, väcker fallet en enorm uppståndelse i medierna. Flickans föräldrar är rika och har stort inflytande, liksom de vänner vars sommarhus vid havet festen hölls i.
Vad var det egentligen som hände den där ödesdigra kvällen?Det som har hänt är att Alex Marwood är tillbaka! Onda flickor var en av mina stora krimfavoriter när den kom ut 2013. Och även om Granne med döden kanske inte helt levde upp till debutens storhet så visste jag att det skulle ta sig i nästa bok. För Marwood kan leverera utmärkta psykologiska thrillers. Svarta, intelligenta, välskrivna. Den mörkaste hemligheten är just en sådan. Faktum är att den ger oss en Marwood i absolut toppform.

Handlingen sträcker sig över två helger. Den första är den då Coco försvinner under ett hedonistiskt fördelsedagsfirande.  Den andra helgen utspelar sig flera år senare, då ännu en katastrof tvingar upp de hemligheter som omgivit försvinnandet till ytan.

Kretsen kring Cocos far, den stormrika byggherren Sean Jackson, utgör ett fantastiskt persongalleri. Hans vänner - självupptagna, pragmatiska, samvetslösa - kontrasteras mot de kvarvarande döttrarna vars relation till fadern är minst sagt ansträngd. Den ödesdigra helgen skildras ur flera olika perspektiv tills sanningen långsamt kryper fram. Ni som känner författaren har redan gissat att den inte är vacker.

Marwoods litterära thrilleruniversum är långt ifrån den klassiska pusseldeckarens (även om avslöjandet faktiskt kryper fram i en närmast Christiesk återföreningsscen). Vemgjordedet-aspekten är alltid underordnad utforskandet av de mekanismer som får oss att göra det. Det psykologiska spelet mellan bokens karaktärer som oundvikligt leder mot katastrofen är mästerligt skildrat. Och som den riktigt goda litteraturen plägar göra lämnar boken läsaren med nya frågor att ta ställning till.

Vilket är sanningens pris? Och är det egentligen värt att betala?

Här och här har jag skrivit om Alex Marwoods tidigare böcker. Och här hittar ni hennes gästblogg.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar