tisdag 23 augusti 2016

"Sekten som återuppstod" av Mariette Lindstein


Ett stort grattis till Mariette Lindstein, vars spänningsroman Sekten på Dimön i helgen plockade hem CrimeTime Gotlands pris för årets bästa debutdeckare!

Du kan läsa vad jag tyckte om den här.

Passande då för henne, och alla er som läste "Dimön" i solstolen i somras, att uppföljaren Sekten som återuppstod släppts nu i veckan!

"Sofia Bauman försöker skapa sig ett nytt liv efter två år i sekten ViaTerras våld. Vägen tillbaka blir svårare än hon trott. Hon möts av fördomar och misstänksamhet och plågas av mardrömmar. Inom henne växer ett begär efter vedergällning.

Franz Oswald, sektens ledare, sitter i häktet i väntan på rättegång. Ändå är han varken orolig eller ångerfull. Med hjälp av sin advokat, Anna-Maria Callini, börjar han väva ett nät som sträcker sig långt utanför fängelsets grå väggar och vars enda syfte är att hämnas på Sofia Bauman.

När Sofia bestämmer sig för att tala ut om sekten förvandlas hennes liv långsamt till en mardröm. Enda utvägen är att än en gång lämna allt och starta ett nytt liv någon helt annanstans. Men Oswald skyr inga medel. Hans nät verkar innefatta allt och alla i Sofias omgivning och sträcka sig över städer, oceaner och kontinenter. Och i kölvattnet av hans slutliga hämnd återstår den avgörande frågan. Kan man någonsin bli helt fri från en sekt?"


Del två fortsätter på samma spår som del ett.

Det är satans spännande, trots avsaknad av norska seriemördare med mammakomplex eller vinpimplande poliskommissarier.

Oswald är en djävulskt bra bad guy. Det ska bli kul att se vem som snor åt sig den rollen i den oundvikliga filmatiseringen. Sofia kommer ju naturligtvis att spelas av Eva Röse, eftersom hon enligt lag måste spela alla kvinnor i åldern 25-50 i svensk film sedan Lena Endre blev för gammal för att göra det.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

1 kommentar:

  1. Tack för superfin, ovanlig recension. Men Eva Röse, ack nej! För gammal.Sofia är 23. Får fundera på det. Mörk och lite ilsken ska hon vara. Tack Johan!!

    SvaraRadera