onsdag 14 december 2016

Febrigt tonårstrauma


Den första som drabbas är Lise Daniels. Mitt under en lektion får hon ett mystiskt anfall och måste köras till sjukhuset. Nästa person att insjukna är hennes vän Gabby. Är det HPV-vaccinet som erbjudits skolans elever? Är det den förorenade sjön? Är det ett virus? Vuxenvärlden står handfallen medan den ena tonårsflickan efter den andra insjuknar. Internet fylls av rykten och filmer på sjuka och hysteriska flickor. Bland föräldrarna hotar paniken att ta sig upp till ytan.

I centrum för berättelsen står Deenie och hennes familj. Fadern, Tom, är en populär lärare på skolan där flickorna går. Storebror Eli är hockeyspelare med flicktycke. Deenie är Lises och Gabbys bästa vän. Hon blir inte sjuk, men tänk om hon ändå är orsaken till allting? Den där morgonen som Lise blev sjuk när Deenie inte mötte henne vid skåpet som vanligt. Eftersom hon visste att det hon gjort kvällen innan skulle synas på henne...

The fever är en suggestiv roman om kärlek och vänskap, skuld och mörka hemligheter. Om den där gränstiden i livet där barndomen ligger bakom en, vuxenvärlden ännu avlägsen. Under huden kliar det av längtan efter expansion och erfarenhet. Begäret att bli sedd och åtrådd. Begäret att åtrå. Längtan efter att ta makten över sitt liv.

Det är andra boken jag läser av Megan Abbott, efter Om du vågar (recension här), och det är en roman att läsa girigt och andfått. Den här sjukdomen, den här febern, vad är den egentligen ett uttryck för? En längtan att ge sig hän? Ett uttryck för tonårstillvarons maktlöshet? Våra mörkaste rädslor som tar sig fysisk form? En masshysteri? Vi får ett svar i slutet, men frågan lämnas ändå öppen för tolkning. Jag gillar det. Mycket.

Susanna Mattsson
Killbergs / Akademibokhandeln Jägersro

1 kommentar: