måndag 19 december 2016

"Glöm mig" av Alex Schulman


"Jag minns varenda sekund. Jag kommer aldrig att glömma det. Och mamma kommer inte ihåg någonting."

Glöm mig. En omöjlig uppmaning av en förälder riktad till sitt barn. För vilken barndom vi än har haft, lycklig eller olycklig (eller som för många en blandning av båda) är det omöjligt för oss att glömma våra föräldrar. Eller i alla fall hur det var och är att vara barn till våra föräldrar.

Glöm mig är i alla fall vad Alex Schulmans mamma skriver till honom när han äntligen vågat konfrontera henne efter 30 års alkoholism. Hon gör ett val där, väljer spriten framför sitt barn. Det går inte att föreställa sig hur det känns.

Alex Schulman har skrivit en bok om relationen till sin mamma. En relation som sedan hans tidiga barnaår präglats av hennes alkoholism. Det är en bok om medberoende och förnekelse, om längtan efter att vara älskad och rädslan att inte vara det. Det är en hjärtskärande bok, och jag sträckläser den. Sugs in den den där overkliga verkligheten som omger en missbrukare. För alkoholismen rör ju inte bara missbrukaren utan låter även omgivningen dansa efter sin pipa. Jag gråter när jag läser om hur de vuxna bröderna Schulman tar med sin mamma för att dricka på Stureplan, för att de annars inte vet hur de ska kunna umgås med henne. En så talande bild av hur en sjukdom håller alla i sitt grepp.

Det är också en modig bok. Att ta bladet från munnen och prata om det onämnbara, skammen, misslyckandena, sveken, hemligheterna. Det är ett sätt att lämna medberoendets grepp. Det är ett sätt att låta andra få spegla sin historia, ett sätt att bryta ensamheten hos dem som lever eller har levt nära en missbrukare.

Alex Schulman säger att de aldrig försonades ordentligt, han och modern, trots att hon var nykter de sista åren. Men jag tänker att den här boken, det är en försoningsakt. Där tillåter han sig att se, inte bara såren och destruktiviteten, utan också ljuset och kärleken i deras relation. Det är en bok som trots det tunga ämnen genomsyras av lika delar kärlek som sorg och vrede.

Susanna Mattsson
Killbergs / Akademibokhandeln Jägersro

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Åh, den här ska jag genast sätta upp på min läslista!

    SvaraRadera