fredag 7 april 2017

Påskekrim! Tove Alsterdal är Månadens Pocket.En gång var Beckomberga Europas största mentalsjukhus. Nu har spåren av det förflutna suddats ut och exklusiva bostäder byggs i den gamla parken. Svante Levander är en av dem som flyttar in i idyllen, tillsammans med sin nya kärlek.
På väg hem från affären blir han knivhuggen till döds. Eva, hans före detta hustru, har följt efter honom den kvällen och grips, misstänkt för mord.
Bara en person kan vittna om vad som hände, en utländsk kvinna som satt utanför butiken och tiggde, men hon är spårlöst försvunnen.
När några småpojkar finner rester av mänskliga kroppar i närheten av mordplatsen exploderar rädslan.
Det förflutna visar sig vara närmare än någon kunde ana
.”

 
Tove Alsterdals senaste spänningsroman ”Vänd dig inte om” (som är Månadens Pocket hos Akademibokhandeln i april) visar tydligt att det inte var en slump att hon tilldelades Svenska Deckarakademins pris för årets svenska kriminalroman 2014 (för boken ”Låt mig ta din hand”, finns nu i pocket. Läs den!).
Detta är en briljant konstruerad thriller om ett brutalt mord i ett lugnt villasamhälle, kopplingar till patienter på det nedlagda mentalsjukhuset Beckomberga, samt även situationen för romerna i dagens Europa.
Stora och komplexa frågor att hantera i en spänningshistoria, men Alsterdal är en mycket skicklig berättare och gör det med bravur.

Jag tvekar att använda termen ”Deckardrottning”, dels för att det gått inflation i uttrycket men huvudsakligen pga att jag är övertygad republikan.
Därför tycker jag att vi utropar Tove Alsterdal till Sveriges första Deckarstatsminister!// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


(Texten publicerades tidigare vintern 2016)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar