torsdag 13 april 2017

Vikingar, jättar och asagudar, oh my!


 
Jag älskar serier!

Som de flesta medelåldersmän tillbringade jag stora delar av sjuttio- och åttiotalet med näsan i en Fantomen, Knasen, Kalle Anka & Co, Stålmannen, Läderlappen, Spindelmannen eller någon av otaliga andra av periodens seriemagasin.
Men det var när en kompis i gymnasiet (tippar 1990 eller så) drog med mig till Alvglans Bokhandel på Södermalm som min passion för mediet verkligen väcktes.

 Jag kommer till och med ihåg exakt vilken titel det var som fick mig att inse att serier inte bara var för barn. Alan Moores "Batman: The Killing Joke", tecknad av geniale Brian Bolland. Efter den var jag fast.
Oj, vad med slantar det lagts på alster av Gaiman, Moore, Delano, Ennis, Miller, Willingham och många andra sedan det första besöket ... Som ett mindre lands BNP säkerligen.

 Bra vuxenserier från Sverige har man dock kanske inte varit bortskämd med de senaste åren (i den här genren då menar jag. Vi har ju annars gott om geniala serieskapare som Martin Kellerman, Liv Strömqvist, Joakim Pirinen, Lina Neidestam, Tony Cronstam, Charlie Christensen, Lena Ackebo, Sara Granér mfl mfl), men nu kommer "Vei" av Sara Bergmark Elfgren (Engelsforstrilogin) och Karl Johnsson!

"En medvetslös kvinna flyter i havet. Hon hittas av vikingar på jakt efter Jotunheim, jättarnas rike. Kvinnan heter Vei och hon blir snart indragen i ett blodigt spel mellan jättar, asagudar och människor. Vem kan hon lita på?"


Detta är storslagen, episk fantasy!
Inte för de yngre barnen må sägas (det finns både blodigt våld och ångande sex mellan pärmarna), men absolut något för dig som älskar tv-serier som Game of Thrones och/eller Vikings, nordisk mytologi (författarnas tolkning av Loke och Freja är fantastisk!), Tolkien, Ursula K. Le Guin och magiska Marvelfilmer. Men även för dig som, likt mig, under de senaste trettio åren förtrollats av graphic novels (eller säger vi grafiska romaner nu?) som t.ex. Neil Gaimans "Sandman" eller Bill Willinghams "Fables".


Jag är tokförtjust i Johnssons illustrationer!
De påminner mig bitvis om min gamle, nu tyvärr bortgångne, favorit Steve Dillons (Hellblazer, Preacher bl.a.) rena tecknarstil.

Del två utkommer hösten 2018. Det är alldeles för långt bort!
Sätt fart! Teckna och skriv så pennorna glöder!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

1 kommentar:

  1. Kul med inlägg om grafiska noveller, ska absolut hålla ett öga på Vei

    SvaraRadera