måndag 12 februari 2018

Bokhandlarna svarar: Evas vårönskningar!

 
 
Jag har tjuvstartat med vårens bokläsning.
 
 
Först ut blev en rasande, skrämmande thriller av Sara Larsson. Hon drivs av engagemang mot våld mot flickor, tyvärr alltför aktuellt fortfarande.
 
Sara Larsson: Aldrig mer
Mitt ibland oss finns de, flickor som sålts från fattiga länder som Rumänien. Som utnyttjas av svenska män, trots att de bara är tonåringar. Och trots att det är ett brott att köpa sex.
Flickorna luras iväg med löfte om jobb på restaurang, men hamnar på gatan eller i skumma lägenheter.
Sara Larsson iscensätter en vidrig verklighet som vi inte vill se. "Aldrig mer" griper tag och kräver att läsaren tar ställning. Det finns också sätt att agera, menar författaren.
En riktigt viktig bok om trafficking.
 
Bob Hansson: Tankar för dagen. Manual för ett snällare liv.
Men kan inte  människor bara vara snälla? Det låter otroligt otidsenligt naivt, men Bob Hansson vill dra sitt strå till den snälla stacken. Och jag blir alldeles varm om hjärtat när jag nu börjar läsa hans kloka funderingar. Jo, man får vara snäll och vänlig. Nej, man behöver inte vara perfekt eller sträva efter det goda livet. Det är redan här!
Tack Bob Hansson - du är precis vad en människa behöver i februari!
 
Daniella Gordon: Kärlek på allvar
Förälskad är lätt att bli. Men hur behåller man kärleken genom åren? Samtalsterapeuten Daniella Gordon har goda råd och nyttiga övningar för att relationen ska utvecklas och blomma. Det betyder också att jobba med sig själv. Måste-läsning för de flesta - för livet tillsammans är ingen kasebana....
 
Karin Wahlberg: Lätta ditt hjärta
Eftersom jag själv är från 50-talet kände jag igen mycket att stämningen i Karin Wahlbergs första delar om Lasarettet. Nu ska del 3 läsas, om hur livet ter sig för alla de som arbetar och lever kring sjukhuset. Karin Wahlberg skriver med så tidstypiska detaljer och behandlar sina fiktiva människor med varm och öm hand. Titeln må låta banal. men Karin Wahlberg skriver om livet - och döden - med stort allvar, och förstås, medicinsk kunskap (eftersom hon ju själv är läkare).
 
 
 Sarah Perry: Ormen i Essex
Det är något visst med viktorianska England. Romanen med det ursnygga omslaget väcker förstås min nyfikenhet. Liksom tiden, 1893. Huvudpersonen Cora Seaborne är ung änka, men tänker inte dra sig tillbaka i svart sorgedräkt. Hon lämnar London för lilla staden Colchester i Essex, där det går rykten om en mystisk sjöorm. Tillsammans med traktens präst söker Cora svar på gåtan med ormen. Det låter romantiskt och märkligt,  men en engelsk författare kan nog lyckas med en sådan roman. Jag ger "Ormen i Essex" en chans.
 
Jens Christian Gröndahl: Ofta är jag lycklig
Det här är en roman som är efterlängtad av flera kunder. Den verkar ursympatisk: Ellinors man har just gått bort. Nu behöver hon någon att anförtro sitt livs hemligheter åt. Det handlar om livet, kärleken och identiteten på ett finstämt sätt. Danske Jens Christian Gröndahl är översatt till 25 olika språk. Given läsning när den kommer ut i april.
 
Domenico Starnone: Band
Elena Ferrante-serien är slutläst sedan länge - och lämnade ett stort tomrum efter sig.  Nu vill jag läsa nästa lysande italienska roman! Kanske är det "Band" av Domenico Starnone. Detta ska vara en äktenskapsskildring av en av Italiens främsta författare. Även denna får jag vänta på tills den kommer ut i april.
 
Christina Herrström: Tionde våningen
En ungdomsroman som verkligen gjorde intryck på mig var Christina Herrströms "Tusen gånger starkare". Den blev också film.
Nu är hon tillbaka med "Tionde våningen". Det handlar om systerskap och förälskelse, mod och livsval. Boken vänder sig till tonåringar - men Christina Herrströms böcker förtjänar att läsas även av vuxna!
 
 
Ulf Nilsson: Lilla syster Kanin går alldeles vilse
Lilla syster Kanin är fortfarande helt oemotståndlig. Vi läste om henne och storebror för våra barn. Och nu är det dags för barnbarn att få höra saga om Lilla syster Kanin - när hon går vilse. Självklart är det Eva Erikssons fantastiska bilder som illustrerar de gulliga kaninerna och dramatiken. Det blir en säker succé som godnattsaga!
 
// Eva Killberg, Akademibokhandeln  Killbergs Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar