måndag 5 februari 2018

Bokhandlarna svarar: Vårpepp!

Så sugen på flera av vårens böcker
 
 
 
Börjar med att vara sugen på en roman som jag faktiskt tänker börja läsa idag – ”Simson” av Lina Sjöberg.
När jag läste om den här romanen i vårkatalogen blev jag fascinerad av hur författaren har valt att närma sig Simson. Återkommer förhoppningsvis med en recension längre fram.
 
”Simson är en ursinnigt stark man med långt tovigt hår som härjar på det kanaaneiska slättlandet i dåtidens Palestina. Vi känner honom som den tragiske hjälten från Bibeln: han som dödade ett lejon med bara händerna och hamnade i fiendehänder tack vare Delila. I Lina Sjöbergs Simson får vi följa en vilsen ung man som hemsöks av ett raseri han inte kan kontrollera. Fram träder en människa med vad vi idag skulle kalla en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kämpar för att få ihop sitt liv.”
 
Min andra bok är ”Rutabaga – Med fokus på grönsaker” av Mathias Dahlgren.
Eftersom vi för tillfället har vår 25-åriga dotter boendes hemma – och hon är vegetarian – så behöver vi gradera upp vår kokbokshylla. Med Mathias Dahlgren steppas förhoppningsvis recepten upp några snäpp – precis som man vill ha bra vardagsrecept så vill man även ha de där lite mer kulinariska tipsen – och de hittar man alldeles säkert här! (Rutabaga är ett amerikanskt ord för kålrot. Egentligen en förvrängning av svenskans rotabagge. Allt om mat) 
 
”Här har vi en grön kokbok som inte liknar någon annan på marknaden, skriven av en kock som inte gör någonting halvdant. Huvuddelen av recepten är rätter att dela, vilket betyderatt man lägger upp ett par tre rätter på tallrikar som delas runt bordet. I övrigt består boken av grunderna i den vegetariska matlagningen i form av till exempel buljonger och andra smaksättningar, recept på snabbsyrade grönsaker och på bröd och olika spreadsatt äta tillsammans med brödet.”
 
 
 
Tredje boken på min lista är en kinesisk sci-fi – ”Chi-fi” – ”Peking – den hopfällbara staden” av Hao Jingfang. Den fångade mitt intresse för att den är belönad med Hugo Award – och där vunnit över Stephen King!
 
”Peking i framtiden. För att få plats med alla 80 miljoner invånare har man byggt om staden så att delar av den fälls ihop under vissa tidsintervall. Människorna är uppdelade i tre samhällsklasser som lever i separata dimensioner i staden. Lao Dao bor i klass tre där han arbetar som sopsorterare. En dag blir han uppmanad att hjälpa en person att smuggla ett skriftligt meddelande till någon i högsta samhällsklassen. Han går med på det då han behöver pengarna för att betala sin adoptivdotters förskoleutbildning. Det finns bara en väg han kan ta, en viss tid på dygnet, före staden fälls ihop då det blir nästa samhällsklass tur att se solen innan staden åter börjar rotera.”
 
Eftersom jag numera är stolt delägare i en bikupa – med en drottning som heter Gefjon – så måste jag såklart läsa en bok om bin. ”Den stora biresan” av Dave Goulson känns som ett måste. Ett bra komplement till romanen ”Binas historia” – det är alltid bra med kunskaper kring vår miljö och hur alla förändringar påverkar oss.
 
”Brittiske Dave Goulson är tillbaka med en ny bok om ängarnas, trädgårdarnas och djunglernas små arbetare: bina. Efter böckerna Galen i humlor och Galen i insekter ger han sig här ut på en världsomspännande resa i forskningens och det egna brinnande intressets namn. Binas öde kan berätta för oss både om naturens oerhörda motståndskraft och om det hot som människan med sin stora påverkan på miljön och klimatet utgör. Följ med på Den stora biresan – surret omkring dig kommer aldrig mer att bli sig likt.”
 
// Silja Stråhle, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg City

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar