fredag 30 augusti 2024

Låna & Läs 24/25 - Kick Off!

 


Igår, torsdag den 29/8, höll vi ett litet Kick-Off-event för det nya Låna & Läsåret.
För er som inte hade möjlighet att närvara, valde solstolen istället, eller helt enkelt inte har förmånen att bo nära Löddeköpinge publicerar jag härmed mitt manus för dagen (endast något redigerat). 
Håll till godo!
(Och kom förbi oss och bli medlem i dagarna ...)

Hej alla
Och så kul att så många kunde komma på en av årets varmaste dagar. Det är bra att litteraturen lockar mer än solstolen. 😊
Då var det dags att dra igång det nya Låna & Läsåret 2024-2025.
Några saker är nya, det mesta är sig likt.
 
Det är fortfarande 55 titlar som ingår. 48 hittar ni i häftet, och sedan tillkommer en titel i månaden mellan oktober och april. Så får vi möjligheten att kasta in titlar som blir uppmärksammade eller omtalade.  
Räknar jag rätt så är det ca 15 deckare/spänningsromaner från start. 31 romaner, och två stycken biografiska romaner. En om Cornelis, och en om Karin Larsson. 3 kanske om man även räknar ”Darling”, om romansen mellan Prins Bertil och Lillian.
 
Ni som är medlemmar får, precis som vi började med förra året, vara med och rösta på vilka böcker det blir. Tre alternativ kommer på mailen (har ni inte lagt in er mail så fixar vi det i kassan).
Vanligtvis kommer även årets Nobelpristagare med, men det är inte garanterat. Hänger lite på vem det blir. Bob Dylan fick till exempel inte komma med året han vann.  😊
 
Nytt för i år är att den tryckta katalogen med alla titlar har utgått. Detta av både miljö- och ekonomiska skäl.
Alla info om böckerna finns samlad på vår hemsida för den som vill in och läsa mer om dem.
Även bokmärket har gått hädan, men titellistan för att bocka av er läsning hittar ni i foldern här. (pekar på foldern)😊
 
 
Nåväl, jag tänkte inleda med att berätta om ett knippe titlar jag hunnit läsa redan. Uppe i 12-13 st nu tror jag, men det är särskilt 8 st jag tänkte lyfta fram här idag.



 
Längst in i skogen – Marie Hermansson
Fler och fler spänningsförfattare förlägger sin handling i forntiden (och med det menar jag som sjuttiotalist 20-30-40-50-talen sisådär). Wennstam ”Döda kvinnor förlåter inte” (hela vägen tillbaka till 1895), Christina Wahldéns ”Sedlighetsbyrån” och Per Hellgrens ”En instängd man” till exempel. Även Pascal Engman och Ninni Schulman skriver nu serier som utspelar sig på 80-90-tal.
Allt blir ju så mycket enklare när man inte behöver ta hänsyn till moderniteter som mobiltelefoner och snabbgooglingar på internet .. 😊
 
I ”Längst in i skogen” får vi åter stifta bekantskap med Ellen Grönblad och överkonstapel Nils Gunnarsson (Från ”Pestön” och ”Den stora utställningen”) när de i 20-talets vinterbistra Göteborg måste hantera en 5-årig flicka som spårlöst försvinner från det nyöppnade Naturhistoriska museet.
Snäll spänning, och en riktigt gripande familjehistoria.
Man behöver inte ha läst de tidigare delarna för att uppskatta boken. Jag hade det inte.

 
Demon Copperhead – Barbara Kingsolver
En gripande och humoristisk uppväxtskildring från botten av det amerikanska samhällsskiktet, White Trash/Trailer Park-miljön. 
Vinnare av otaliga priser, bl.a. 2023 års Pulitzer.
Och det är en mycket bra bok, särskilt i början och slutet. Jag ska inte förneka att jag tycker redaktören borde varit framme med rödpennan och fått Barbs att redigera ner mittenakterna en del. Då kunde det ha  blivit ett mästerverk.
Men läs den absolut. Det är en fascinerade skildring om att överleva samhällets botten, omvärldens fördomar och inte minst opioidkrisen på den amerikanska landsbygden.
 
 
Syskonfejden – Moa Herngren
Ni känner till Moa Herngren antar jag? Syster till Måns och Felix, manusförfattare till bl.a. TV-serierna ”Bonusfamiljen”, ”Sjölyckan” och ibland även ”Solsidan”.
”Syskonfejden” är den tredje delen i hennes ”Perspektivsvit” (tidigare ”Svärmodern” och ”Skilsmässan”) där man får följa mer eller mindre allvarliga familjedraman ur flera inblandades synvinkel.
(Böckerna är fristående, så man kan hoppa rakt in i denna)
Här är det systrarna Andrea och Ullis, samt sladdisbrodern Rasmus, som alla har vitt skilda syner på relationerna i familjen, och sorgen efter deras nyligen hädangångne pappa.
 
Det är väldigt träffsäkert skrivet, med – gissar jag – mycket igenkänning för många av oss, och laddat med både skratt och tårar.
 
Räkna de lyckliga stunderna – Conny Palmkvist
Det här är första delen i en planerad trilogi om Sverige, då särskilt Helsingborg, Köpenhamn och Öresund, under krigsåren från 1940 och framåt.
Huvudpersonerna här är den unga judinnan Ella, som flyr nazisterna i Danmark över sundet, och polisen och nyblivne änklingen Johnny, som just överförts till den nyskapade Säkerhetstjänsten.
Redan i början av boken följer Johnny och hans kollega Falk en rysk diplomat/spion in på Killbergs bokhandel på Stortorget i stan. Ett litterärt grepp som man kan tycka att vissa lokala författare kunde ta efter … (nickar menande/glor skitt på Mattias Edvardsson) 😊
 
 
Fasad – Hurtig/Wagrell
Jag lånar ett citat här först:
"En modern spänningsroman, i ordets rätta bemärkelse. En iskall iakttagelse av människans behov av att bli sedd, till varje pris. Det märk0s att författarna är komiker, inte bara för den subtila humorn men framför allt för den skarpa förmågan att betrakta samtiden."
- FREDRIK BACKMAN
 
”Fasad” är mycket riktigt skriven av två komiker. Johanna känner ni kanske igen från Svenska Nyheter, och Johan kör standup och skriver bl.a. för Parlamentet.
Det de har skrivit är dock ingen rolig mysdeckare, utan en tämligen klassisk återvändarberättelse om en kvinna som, orättvist, får sparken från sitt TV-jobb och åker hem till Kalmar, där hon tillbringade sina tonår för att sätta ihop en dokumentär om ett mord/försvinnande som skedde där i hennes ungdom.
Snart befinner hon sig ett mysterium, där många av de misstänkta är hennes gamla barndomsvänner/ovänner. 
Och är det kanske så hon själv kanske vet mer om mordet än vad hon säger?
 
 
Ett fall på Capri – Anders & Anette de la Motte
Det blev, tyvärr, bara två delar i Anders och Måns ”Mord på Österlen”-serie så nu har Anders skaffat sig en mer pålitlig partner i skrivandet (får man hoppas) – sin fru Anette.
Första delen i ”Mord under Solen” är en härlig mysdeckare med litervis av italiensk färg. Jag utmanar er att inte bli sugna på att åka till Capri efter att ha läst detta.
Man blir även fruktansvärt hungrig av alla beskrivningar av medelhavsmat och middagar i boken. Så mycket så att jag föreslog att ”Mord under Solen” borde få en kokbokskompanjon … ”Bord under Solen” .. ;-D
(Boken gick även som sommarföljetong i Sydsvenskan, vilket några av er säkert märkt.)
 
 
Hatets hjärta – Dennis Lehane
Sommaren 1974 eldar värmeböljan på rashatet som redan kokar i den irländskt dominerade slumförorten Southie där den ensamstående mamman Mary Pat levt hela sitt liv.   
Samma natt som hennes tonårsdotter inte kommer hem efter en fest hittas en ung svart man död, påkörd av tunnelbanan. De två händelserna verkar inte sammankopplade, men Mary Pat, som desperat söker efter sin försvunna dotter, börjar vända på stenar som den irländska maffian hellre skulle se orörda."   
 
Dennis Lehane är utan tvekan en av vår tids största författare av spänningslitteratur.
Även om du inte läst honom tidigare har du sannolikt sett någon av filmerna baserade på hans böcker.
Nagelbitaren "Patient 67" till exempel, mer känd då kanske som "Shutter Island", med Leonardo DiCaprio och Mark Ruffalo i huvudrollerna. Eller "Rött regn", vars Oscarsbelönade filmatisering "Mystic River", i regi av Clint Eastwood, ingen bör missa.
 
Med "Hatets hjärta" skulle jag påstå att Lehane är tillbaka i toppform!
Om jag har några invändningar överhuvudtaget så är det att boken är för kort!
100-150 sidor till hade kunnat göra denna berättelse om rasmotsättningar, irländsk maffia och en mors desperata kamp för sin dotter till ett riktigt episkt verk.
 
Tretton – Steve Cavanagh
Jag har bara hunnit läsa första halvan av ”Tretton”, men känner redan nu att det här kommer bli en favorit i årets utbud.
En juridisk thriller om en Hollywoodstjärna som anklagas för på sin fru och sin säkerhetschef.
Min fru, som precis som jag älskar rättegångsthrillers, snodde mitt läsex först. Hon, som brukar ha väldigt god smak, intygar att det är en riktig bladvändare. 😊
 
Sen ingår självklart hyllvältare som Lucinda Rileys ”Olivträdet”, Oates ”Snitt”, David Baldaccis historiska spänningsroman ”Processen” (ej att förväxlas med Kafkas bok av samma namn), och Augustvinnande Carl-Johan Vallgrens deckare ”Din tid kommer” (som jag läst, och tycker den var godkänd, tyvärr inte mycket mer …).


Böcker jag inte hunnit läsa ännu!

Jag är själv sedan mycket nyfiken på Terry Hayes ”Gräshoppans år”. Precis som många andra håller jag hans debut från 2013 ”Jag är Pilgrimen” mycket högt.

Göran Greiders bok om Cornelis ”Nu när man är död” står också på min höstlista. Kalle Lind recenserade den i Sydsvenskan för några veckor sedan och var övervägande positiv (även om han tyckte Greider undvek Cornelis mörkare sidor …).

Sara Bergmark Elfgrens ”Ö”, hennes debut som ”vuxenförfattare” är jag också väldigt sugen på.
 
Gravglänta – Mattias Edvardsson
En annan bok jag läst med stor behållning i sommar är första delen i Mattias Edvardssons nya serie ”Brottsplats Söderslätt”, ”Gravglänta”, men när nu en av Sveriges populäraste spänningsförfattare bor här i Lödde så är det väl enklare att han berättar om den själv … 😊



 Här klev Mattias i egen hög person upp på scen och berättade om sin bok, och även om han är partisk så jag kan intyga att det är en riktigt bra spänningsroman. 
Påminner om hans tidigare böcker på så sätt att det är en relativt oblodig thriller, med flera olika perspektivröster i berättelsen. Nu är det dock ett polisteam i det sena åttiotalets Trelleborg, med den unga polisassistenten Gunni Hilding i spetsen, som står i fokus när en ung pojke hittas död i skogen ...


Övertygad?
Gå med i Låna & Läs idag!
Gör det då allra helst i din lokala bokhandel (som Lödde typ). Ju fler medlemmar per butik, desto fler exemplar av böckerna kan vi sätta ut i hyllan!
Läs mer här: https://www.akademibokhandeln.se/lana-las
 
 // Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd, Löddeköpinge