onsdag 5 oktober 2011

Nobelprojektet dammas av

Såhär i Nobelpristider blir jag pinsamt medveten om att mitt mest ambitiösa läsprojekt, Nobelpristagarläsningen, helt gått i stå. När jag för några år sedan återvände till bokhandleriet beslöt jag mig för att läsa så många Nobelpristagare i litteratur jag bara kunde. Men för att denna målsättning inte helt skulle ta musten ur mig (det kommer ju ut en och annan bok i kategorin skriven-av-icke-Nobelpristagare, och de ska också hinna läsas) var dealen med mig själv att jag skulle läsa innevarande års pristagare plus en ur bakkatalogen varje år. Sagt och gjort, så länge idén var färgad av nyhetens behag gjorde jag detta. Ett, två, tre år i rad. Och sedan… ingenting. Nada nichts, rien! Ingen Müller (trots att Hjärtdjur ligger där hemma och väntar), ingen Vargas Llosa. Jag skäms lite nu, men inte kommer jag att snabbplöja Bockfesten till imorgon för det. Men bot och bättring lovas. Mina siffror såhär långt är: 26 lästa, 78 olästa. Inget jättebra utgångsläge, det är jag den första att erkänna.


Men från och med imorgon är det minst två Nobelpristagare om året som gäller igen tills jag antingen läst dem alla eller dött under tiden jag försökt. Vågar man hoppas på att någon jag redan läst får priset imorgon?

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

6 kommentarer:

 1. 26 lästa nobelförfattarböcker är ungefär 25 fler an jag läst. Bra jobbat och på't igen!

  SvaraRadera
 2. Jag brukar iallafall läsa minst en titel av årets pristagare (sen -02). Skippade Pinter. Hade läst Llosas "Bockfesten" och Coetzees "Onåd" innan de vann. Ska titta lite extra på Tranströmer, men oddsen att jag magiskt förvandlas till Lyrikvän finner jag låga....

  SvaraRadera
 3. Å säg inte det, det bor en liten lyrikälskare i oss alla ;) Apropå Pinter, skulle du säga att det räknas att ha sett en pjäs av vederbörande (och dramatiker som mottagit Nobelpriset i allmänhet) eller måste man ha läst dem med egna ögon för att de ska räknas som "lästa".

  SvaraRadera
 4. Men nu såg jag att jag begått journalistens kardinalsynd, ställt en dubbelpipig fråga! Så alltså på fråga B, är det 1. så att det räknas om man sett en pjäs. 2. så att man måste läsa med egna ögon?

  SvaraRadera