fredag 28 juni 2013

Bergman och kvinnorna


Hjorth/Rosenfeldt levererar ännu en kriminalare med Dr House-bufflige psykologen och profileraren Sebastian Bergman. (Rolf Lassgård i två tv-filmer, men av någon anledning ser jag författaren Klas Östergren framför mig när jag läser om honom ..)

Denna gång hittas sex lik nedgrävda i Jämtlandsfjällen och Riksmordkommissionens expertgrupp kallas in. Samtidigt undersöker Uppdrag Granskning i SVT vad som hänt med två afghanska flyktingar som försvunnit. Den enes fru vägrar tro att hennes make skulle kunna lämna sin familj och vänder sig till dem för hjälp. När de börjar gräva i ärendet visar det sig att spåren leder till SÄPO och mörka hemligheter…

Jag gillade paret Hjorth/Rosenfeldts två tidigare romaner, Det fördolda och Lärjungen, men blir inte lika nöjd med denna tredje installation.

Deckargåtan är habilt utförd, men inte särskilt spännande. Hela historien går lite på tomgång.

Bergman själv, vars arroganta och överlägsna stil var mycket av behållningen i de två tidigare böckerna, har den här gången reducerats till bifigur. Och, även om jag tröttnat lite på hans konstanta, kåtbockande försök att sätta på alla kvinnokaraktärer i handlingen, tycker jag det är synd. De andra poliserna i gruppen är, med få undantag, rätt platta klyschor.

En sidostory om en semi-knäpp kvinna som Bergman sätter på, flyttar ihop med och sedan dumpar är mer intressant än själva kriminalstoryn och borde fått ta mer plats.

Dock slutar boken med en ”Kepleresque” cliffhanger som sannolikt kommer få mig att läsa även nästa del i serien.

Men, killar, låt den bli lite mer spännande och engagerande är ni snälla.

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar