lördag 8 juni 2013

"Stjäla the show" av Emmy Abrahamson


Har ni sett Fame? Alltså inte tv-serien eller nyinspelningen, utan förlagan - långfilmen av Alan Parker från 1980. Det är i alla fall en av mina absoluta favoritfilmer. Att läsa Stjäla the show, är lite som att få hälsa på i den en stund.

I slutet på Only väg is upp kom Filippa Karlsson in på den efterlängtade skådespelarutbildningen på The Royal Drama School (som hon nu, som elev, äntligen kan få kalla Roy Dram, sådär lite nonchalant). I Stjäla the show får vi följa hennes väg genom de tre skolåren. Det är blod, svett och tårar, teater, vänskap och kärlek.

Filippa är fortfarande en skön lirare, lagom självupptagen och halvförvirrad. Och Emmy Abrahamson har kvar sitt öga för detaljer, dialog och vardagskomik. Ändå når Stjäla the show inte riktigt upp till föregångarens höjder. Jag tror framför allt att det beror på tidsperspektivet. Där Only väg is upp utspelade sig under några intensiva sommarmånader, utspelar sig den nya boken under tre år.

Det går för fort helt enkelt, jag hade velat ha möjlighet att sjunka ner lite mer i enskilda händelser och i Filippas utveckling. Men jag har fortfarande roligt längs vägen, och kommer följa Filippas vidare öden och äventyr, eftersom boken så hoppingivande avslutas Inte the End. Tredje delen kommer att heta Make it stort. Låter mycket lovande.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar