torsdag 2 januari 2014

Finns Gud?


Det ska finnas en första gång för allt. Till exempel att läsa en kriminalroman om Guds existens. Jag läste min första häromdagen, Stenträdet av Stefan Einhorn.

Vår huvudperson är psykiatern Daniel Weiss, som kallas till sjukhuset för att behandla en patient som lider av paranoida vanföreställningar. Mannen yrar om att vara utvald för ett religiöst uppdrag och han hävdar att även läkaren tillhör de utvaldas skara. Innan Daniel Weiss hunnit avgöra om mannen talar sanning eller inte skjuts han plötsligt ihjäl och själv tvingas Weiss fly för sitt liv. Plötsligt vilar ett uppdrag han aldrig bett om på hans axlar. Att finna det mytomspunna Livets Träd och rädda mänskligheten från att gå under.

Det är inte ofta man läser en bok där hjälten slåss för människans rätt att tro på något bortom vetenskapen. En thriller där det som ska utredas är Guds existens. Och skurken är en våldsam extremvariant av Humanisterna som inte skyr några medel för att utplåna religionens verkningar. Det är onekligen annorlunda. Och faktiskt uppfriskande i ett samhällsklimat där religion ofta likställs med fanatism.

Är det bra då? Ja, tillräckligt. Spänning och tempo och emellanåt nog så tankeväckande. Men inte i klass med till exempel Änglarnas svar. Jag tänker mig att det beror på genre. Einhorn gör sig ändå bäst i det långsamt berättade vardagsfilosofiska.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar