måndag 6 januari 2014

Vårbokspepp!

Jag får väl försöka att inte vara sämre än Johan som traditionsenligt ägnade annandagen åt att bläddra igenom vårboksnumret av Svensk Bokhandel och sedan delade med sig av sina vårtips. Här kommer alltså mina (några har ni hört mig peppa på vid tidigare tillfälle, men minnet kan behöva friskas upp!):


1. Julie Otsuka - När kejsaren var gudomlig
Otsukas debut, men som ges ut som nummer två på svenska efter galet fantastiska Vi kom över havet (vad jag har tryckt den i händerna på folk i julhandeln...). Här kan ni läsa mitt gamla jubel över detta faktum. Och här recensionen av Vi kom över havet. Utkommer i april.

2. Tana French - Otrygg hamn
Ja vad hände egentligen med min läsning av Broken Harbour? Får ta upp den nu så att jag kan rekommendera grymma French lagom till att hennes nya kommer ut på svenska. En av de bästa inom kriminalgenren just nu. Utkommer i februari.

3. Inger Edelfeldt - Konsten att dö
Jamen hon har mig redan vid titeln, min gamla älsklingsförfattare! Utkommer senare i veckan. Tjoho!


4. E.M. Forster - Maurice
Ja, jag har ju redan sett filmen. Men herregud, det var på 80-talet. Och vad jag minns är det en historia värd att återbesöka. Skrevs 1913, men publicerades aldrig under författarens livstid på grund av homosextemat. Första svenska översättningen drygt 100 år senare. Utkommer i februari.

5. Jo Baker - Huset Longbourn: Stolthet och fördom - tjänstefolkets berättelse
Ja, alltså när man måste klämma in allt det där i titeln vete tusan... Och jag vet inte ens om jag ser fram emot att den här boken kommer. För oavsett kvalitet Måste. Allt. Stolthet och fördom-relaterat. Läsas. Suck. Utkommer i april.

6. Jhumpa Lahiri - Låglandet
Läste aldrig Främmande jord. Tänkte ta skadan igen med Låglandet. Förlaget utlovar en sammansatt berättelse och en fängslande familjehistoria som spänner över generationer och platser. Men bara en sådan sak som att få läsa om Indien... Utkommer i april.


7. Kristian Lundberg - Det här är inte mitt land
Lundberg går till angrepp mot ett land som konsekvent vänder de svagaste ryggen. Är det ens i närheten av Yarden kommer den här litterära reportageboken att vara fantastisk. Utkommer i februari.

8. Amanda Svensson - Allt det där jag sa till dig var sant
Hey Dolly var bra, Välkommen till den här världen mästerlig. Enligt denna trestegsraketslogik torde Amanda Svenssons nya vara genial. Jag vill läsa! Nu! Utkommer dock först i mars.

Grymt fin vår kommer det att bli! Traditionsenligt är jag samtidigt lika trött som vanligt på inredningsböcker, kändiskockar, pseudonymförfattare och vintagepyssel. Till vårlistan kan även läggas böcker om 5:2. Men tro mig, andra kommer att köpa det där. Jag måste inte.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar