fredag 27 juni 2014

Bokhandlarna svarar: Hur håller du koll på vad du har läst?


Som bokhandlarna läser man. Mycket. Ibland kan det vara svårt att minnas alla böcker som passerat genom åren. Så vi frågade, hur gör du för att hålla reda på vad du har läst?

Odette Gross, Helsingborg: Skriver upp alla böcker jag läser i en anteckningsbok, med namn, författare, lite om handlingen och så betygsättning 1 - 5. Började med det ungefär ett år efter jag började jobba på Killbergs när jag insåg att den interna hårddisken inte räckte till längre...

Johan Zillén, Center Syd: Jag har sedan 2002 bokfört varje titel jag läst och satt poäng av 10, alternativt skrivit ”läste ej ut” i ett dokument på skrivbordet. Mycket praktiskt när man ska komma ihåg vilka böcker man gillade tidigare år och det är dags för sommarpockettipsen. Dilemmat för oss boknördar är ju att vi ofta håller på och läser sådant som kommer ut om ett halvår ….

Susanna Mattsson, Jägersro: Som barn förde jag noggrann läsdagbok med målsättningen att läsa minst 100 böcker om året (lyckades för det mesta), men någon gång i högstadiet rann det ut i sanden. Tog upp vanan ungefär samtidigt som jag återvände till bokhandelsbranschen. Först skrev jag ett litet omdöme om varje bok tex. "Orwell/internatskolehistoria som griper tag ovanligt lite i förhållande till historiens grymhet." (Kazuo Ishiguros Never let me go), men efter att vi startade bloggen gick jag över till ett mer fantasilöst betygssystem (1-5, som det såg ut när jag gick i skolan) eftersom jag ändå skriver om allt jag läst här.

1 kommentar:

  1. Sedan jag var elva år har jag fyllt i en egen lista, först för hand och numera på datorn. Där skriver jag ner titel, författare, antal sidor och vilket språk boken är läst på. För något år sedan började jag skriva ner samma titlar igen när jag läste om böckerna vilket jag inte gjort förut, så vissa böcker vet jag att jag läst fler gånger än vad som står.

    För att komma ihåg handlingen skriver jag utförliga recensioner, vilket jag gjort sedan kanske 12-13-årsåldern. När jag upptäckte hur många jag hade på datorn startade jag bloggen för att ha någonstans att göra av dem, och nu går recensionsskrivandet på rutin. Och bloggen har växt till att innehålla annat än bara recensioner, den med.

    SvaraRadera