måndag 9 juni 2014

Hundraåringen för Hipsters


”Marty Andersson har alltid känt sig utanför och alla försök att bete sig som en människa har hittills misslyckats. Kanske är det lika bra att ge upp? Men ödet vill annorlunda – en ödesdiger tangenttryckning i en internationell pengatvättshärva flyttar femtiofyra miljoner till Martys bankkonto och med dem kommer en möjlighet att hitta hem. Hem till Mars.
Men med nya pengar kommer som bekant nya vänner och nya problem. Resan hem blir därför allt annat än enkel när ryska torpeder, avdankade rymdforskare och egotrippade Hollywoodstjärnor korsar hans väg.”


Micael Dahlén är en intressant person.
Han föreläser och författar (mest känd för fackböckerna Nextopia – om det nya förväntningssamhället – och Monster – där han dissikerar fem kända seriemördare).
Blev professor i ekonomi vid Handels i Sthlm vid bara 34 års ålder.
Kul och charmig kille att ha i debattprogram. Säker en ball date.

Så hur går det när han ger sig på den skönlitterära genren?

Inte så bra, tyvärr.
 
Livet på Mars är en rörig och förutsägbar historia. Från en intressant start, där den självmordsplanerande huvudpersonen kommer hem och finner en död jätte i köket och 54 miljoner på sitt personkonto, kastas vi iväg i en fullkomligt otrolig jakt runt jordklotet.

Marty blir jagad av torpeder, hittar in på hemliga armébaser i öknen, svirar runt med superstjärnor som Lady GaGa och Charlie Sheen (med lätt ändrade namn), ramlar av båtar mitt ute i havet och tweetar till rymdvarelser.
Otroligt behöver ju inte vara ett negativt ord. ”Det var en ootrolig smörgåstårta Gunnel!!” tex.
Men i det här fallet är det tyvärr det. Så många av de dramaturgiska lösningarna i berättelsen är så osannolika att de kanske hade funkat i ett Fantomenäventyr. Här blir det bara fånigt.

Faktum är att historien i mångt och mycket påminner om Jonas Jonassons Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. En skröna med halsbrytande vändningar där huvudpersonens framfart korsas av kända personer och påverkar sam- och framtid.
Fast anpassad för SoFo-publiken. Hipstergenerationen.
De kommer kanske att uppskatta den här boken.
Lite ironiskt sådär.

#sorrymicke #besviken #gammalstofilkanske

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar