fredag 21 augusti 2015

Andra chansen


Det skrivs ohemult många deckare i Sverige.

Det är fullkomligt omöjligt att läsa dem alla, men ibland får även favoriter stryka på foten om man vill hinna läsa lite nykomlingar. Eller till och med(!) läsa något ANNAT än deckare ibland!

Jag har skrivit tidigare om Thomas Eriksons serie om beteendevetaren och poliskonsulten Alex King. Den första boken i sviten, ”Brännmärkt”, är en utmärkt högoktanig thriller. Den andra, ”Illdåd”, en mörkare berättelse om våldtäkt – mer Roslund & Hellström än Lars Kepler i tonen. Skakande och spännande.
Tredje boken i serien, ”Vanmakt”, om diplomatbäbiskidnappning (ett ord man borde använda oftare) var jag dock lite besviken på. Tyckte inte den höll sina föregångares höga klass. Därför blev det, troligen, så att jag inte läste fyran ”Vedergällning” när den kom ut förra året.

”En man har anmält sig själv för mord och ska sköta sitt försvar på egen hand. Han är säker på att han inte kan dömas. En annan man sitter i häkte, där åtalspunkterna mot honom är många, och polisens förundersökning är gedigen. Ingenting får gå fel, varför beteendevetaren Alex King anlitas. Men rättegången skjuts upp då den åtalades advokater mördas en efter en. Vad gör man med en mördare som inte går att döma? Och en som ingen vill försvara?”


Men, rödgul som jag är, ger jag inte upp så lätt. Pocketutgåvan åkte med i strandbagen och upp på Muskö Havsbads brygga.
Och se! Två dagar senare var den utläst. Nästan omöjlig att lägga ner (men tyvärr inte vattentät, så den gick inte att ta med när man badade...)! Här är vi back on track igen. Gangsters, legosoldater i Stockholm, advokater som får bita i gräset och en riktigt klurig mordgåta!

Jag skulle nog våga påstå att det är den bästa delen i serien, hittills!
Missa den inte.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar