onsdag 18 november 2015

Välkommen till (för)Orten.


”Yasmine Ajam har flytt sitt förflutna i stockholmsförorten Bergort och jobbar i New York. En dag får hon ett meddelande som gör att hon omedelbart måste återvända – de uppror som är på gång i förorten verkar ha med hennes brors plötsliga försvinnande att göra. Samtidigt i London har Klara Walldéen fått jobb på ett forskningsinstitut med en dunkel agenda. Hon blir bestulen på sin dator och strax efter blir en av hennes kollegor knuffad framför ett tunnelbanetåg. Även Klara måste bege sig tillbaka till Stockholm. Under några heta dagar i augusti korsas deras vägar och fram träder en skrämmande bild av ett skrupelfritt samhälle där mäktiga intressen är beredda att gå över lik för att nå sina mål. ”

Zanders debut,spionthrillern ”Simmaren”, var en av mina favoriter 2013, och denna fristående fortsättning (handlingen har näst intill ingen koppling till första boken, men några av karaktärerna från den dyker upp även i denna) håller samma höga klass.

Det är ett snårigt ämne för en författare att ge sig in i.
Jihadistresor bland unga muslimska män från utanförskapens förorter, brinnande bilar och fanatism.
Det hade kunnat bli väldigt fel. På många sätt.
Men det funkar, framförallt den oväntade vändningen.

Boken är en av Svenska Deckarakademins fem nominerade titlar till årets bästa svenska kriminalroman (vinnaren presenteras på söndag). Jag tippar att den ligger bra till.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Du kan träffa Joakim Zander på Akademibokhandeln Center Syd, torsdagen den 26 nov. Kl 19-21.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar