tisdag 1 december 2015

Av jord är du kommen


”Rita stirrar på skärmen. Hur hon än gör så vägrar nollorna att sluta blinka. Var har alla pengar tagit vägen, och var är hennes man? Lite i taget inser hon vilken situation hon faktiskt ställts inför. Vad hon inte vet är att hennes man gått under jorden med en kvinna han nyss träffat. Plötsligt är allt Rita trott på borta, och på bara några timmar har hennes liv har slagits i spillror.”

Så börjar ”Av jord är du kommen”, om begravningsentreprenören Rita Benson, i akut behov av ökade inkomster = fler dödingar.
Skriven av nya deckarduon Erikson/Granbom.
Nya i duoform dvs.
De är inga nykomlingar i den svenska kriminallitteraturen någon av dem. Thomas Erikson har vi följt i fyra stycken spännande böcker i AlexKing-serien (samt i succéboken ”Omgiven av idioter”). Christina Granbom har skrivit två thrillers på egen hand, ”Morsarvet” och ”En god gärning”, med polisen Mildred Carlesten i huvudrollen.

Deras första gemensamma projekt är en liten annorlunda fågel.
Varken Kepler-snabb-&-blodig eller Morden i Midsomer-småputtrig, utan någonstans lite mittemellan. Det begås mord här och var, men fokus i den här boken (jag dristar mig till att avslöja att det är en ”fortsättning följer”-historia) ligger framförallt på det privata planet. Den huvudsakliga, och mest fängslande, berättelsen är just den om Rita och hennes superkräk till karl. Och påfrestande ungar. Och problematiska ekonomiska situation.
Själva thrilleraspekten sitter lite i baksätet i historien. Antar att den utvecklas i bok två.

Men det förändrar inte att det är klart underhållande läsning. Mycket svart humor och en hel del skratt mitt bland lik och äktenskapskriser.
Tror att detta skulle kunna uppskattas av så väl traditionella deckarläsare som av de som föredrar snällare historier av t.ex. ”Kaffe med rån”-stil.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar