fredag 4 december 2015

Bättre kan du Gillian!

 Har just avslutat läsningen (lyssningen) av Gillian Flynns prisbelönta långnovell "En sån som du" som Bonniers nyss givit ut i en egen liten nätt volym. På engelska heter den "The Grownup" . Den har tidigare även publicerats som "What do you do?" i antologin "Rogues", men detta är första utgivningen på svenska. Jag lyssnade på den svenska ljudboksversionen.

Boken handlar om en förslagen kvinna, som efter att hon drabbats av musarm lämnar kneget som soft-core-prostituerad i de bakre rummen på Tarotstudion Anden. Istället blir hon spådam, ett lätt jobb för någon som ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att manipulera människor för att överleva. Men en dag dyker Susan Burke upp. Och hon tillhör inte den vanliga kategorin utleda medelålders kvinnor med för mycket fritid. Hon har problem på riktigt. Och det har snart även vår huvudperson.

Jag har egentligen svårt att veta vad jag ska tycka om "En sån som du". På pappret har den allt jag önskar mig: Huvudrollsinnehavaren är boknörd. Ett hemsökt hus med blodspår på väggarna och en gruvlig historia. En mer än lovligt creepy styvson. En riktigt fin vem-ska-man-tro-på-twist. Det är för tusan Gillian Flynn som har skrivit! Så varför blir mitt betyg inte mer än helt ok? Absolut läsvärd, men aldrig läskig på riktigt.

Kanske är det fantastiska "Wylding Hall" (recension här) och Elizabeth Hands fel. Givetvis borde jag ha vetat bättre än att läsa något i samma genre så nära inpå den magiska läsupplevelsen. Men mest beror det nog också på att jag förväntar mig mer av Gillian Flynn. Kanske är det kortformatet som gör att jag känner att det blir... lite platt? Ingen av karaktärerna får tid att breda ut sig, de blir mer som snabba skisser. Och är det något Flynn brukar vara bra på är det ju just persongalleriet och deras skruvade psykologi.

Och vad är det här med att använda ordet avrunking tretusen gånger? Alltså, jag känner mig lite som min egen farmor (om jag hade haft någon) här, men är det bara jag som känner att det blir lite, eh grovt och torftigt efter tionde gången?

Nej, bättre kan du Gillian! Jag hoppas på mer snart, i långt format. Där är du mästerlig.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

2 kommentarer:

  1. Fick hem denna från Adlibris i förrgår. Skall bli spännande att läsa.

    SvaraRadera