måndag 2 april 2018

Artemis




Inte många SciFi-titlar blir översatta till svenska nuförtiden, inte ens genrens stora elefanter som Reynolds, Stephenson och Baxter. Mycket på grund av att de flesta rymdnördarna slukar böckerna så fort de släpps på engelska misstänker jag ...

Andy Weir har, efter sin stora succé med "Ensam på Mars" ("The Martian") - både som bok och Matt Damon-film, dock tagit sig genom nålsögat.
Nya romanen "Artemis" finns nu ute på alldeles vanlig svedalska!

"Månstaden Artemis är paradiset i rymden för rika turister och excentriska miljardärer, alltså. 
För Jazz är det alger till frukost, ölsubstitut på kvällen och en brits under marken. Till den dag hon erbjuds en oemotståndlig summa för att begå det perfekta brottet. 
Men givetvis är inget så enkelt som det framstår. Jazz upptäcker snart att hon hamnat mitt i en konspiration för kontrollen av hela Artemis och att hennes enda chans att överleva hänger på en plan som är betydligt mer riskfylld än det brott hon lovat att utföra."

Är den något att läsa då?
Ja absolut. Den är mycket underhållande. Inte riktigt vanlig Alien-SciFi-stil dock, utan mer av en "Heist"-Movie. En kupp- och sabotageberättelse i rymdmiljö.
Mer Oceans 11 än Total Recall liksom.

Inga stora filosofiska frågor om människans ursprung eller roll i universum, men en god blandning av action, spänning och humor.

Extra pluspoäng också för de ovanliga perspektiven. Här hittar vi inte de vanliga genrehjältarna. Ingen stilig och kaxig Chris Pratt-typ och/eller sexig-men-brijant Jennifer Lawrence-hjältinna.
Vår huvudperson Jasmine "Jazz" Bashara är en ung muslimsk tjej från Saudiarabien som slavar med leveransjobb och smuggling på den Kenyanska månbasen (Kenyas ekvatorläge ytterst praktiskt för rymdfärder uppenbarligen). Skurken är norrman, baspolisen kanadensare (i full Mountieuniform!) och resten av rollistan en salig blandning av slaver, latinos, asiater och afrikaner. Befriande faktiskt.
Multi-Kulti-SciFi! Tummen upp!


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar