torsdag 13 december 2018

Evas toppromaner 2018


Vilket läsår! Framför allt hösten har varit fantastisk i år. Här landade den ena stora läsupplevelsen efter den andra, böcker som berörde och skakade om. Problemet är bara att rangordna dessa lysande romaner...

1. Alex Schulman: Bränn alla mina brev.
Vilken historia han sytt ihop, Alex Schulman! Han går i cirklar runt sin morfar Sven Stolpe - superkändis på sin tid - och mormor Karin. Och snart kommer han på varför han är så arg själv. Det handlar om nedärvd ilska, riktig djup. Men varför? Svaret är en kärlekshistoria på liv och död. Läs och njut, känns förälskelsen och den stora bitterheten.

2. Vigdis Hjorth: Arv och miljö.
Sällan har en roman berört mig så. Det är en riktigt infekterad familjehistoria, berättad på det mest smärtsamma sätt. Familjehemligheten har splittrat familjen, nu tvingas de samman av arvet. Den här romanen vände upp och ner på hela Norge när den kom ut, och fick också Bokhandlarpriset, en klar kvalitetsstämpel.

3. Hanne-Vibeke Holst: Som pesten.
Danska författarens storverk är inget mindre än en global roman. Och om inget mindre än en pandemi, en världsomfattande svininfluensa som påminner om spanska sjukan. Unga, friska människor insjuknar och dör snabbt, världen håller andan - men när är det lönsamt nog att tillverka vaccin - och vilka ska få det? Holst har lyckats med att skriva en makalös historia om en häxbrygd som politik, vinstjakt, maffia, personliga relationer.... och allt hänger ihop på ett otroligt sätt.

4. Helena von Zweigbergk: Totalskada.
Vad blir det kvar när hela huset brinner upp? Vad betyder vi för varandra - och vad betyder våra saker? I romanen blir det till att ompröva det mesta i livet för huvudpersonerna. Omskakande och med absolut gehör för hur människor tänker och talar. Kan bli en ny teaterpjäs direkt!

5. Mattias Edwardsson: En helt vanlig familj.
Vad vet vi egentligen om varandra i en familj? För prästen Adam och juristen Ulrika och dottern Stella blir det ett bryskt uppvaknande, när Stella plötsligt sitter hos polisen, misstänkt för mord. Vad var det egentligen som hände, och hur kunde det hända? Hur långt är man beredd att gå för sitt barn? Det här är en oerhört gripande historia, spännande till sista sidan!

 
// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar