fredag 21 januari 2011

Kul i januari


Dyster månad, jovisst - men det finns botemedel. Ta en Paasilinna, eller läs McEwans senaste roman. Jag hade en riktigt upplivande stund med finländarens senaste roman "Paradisets fångar". Bara att komma på idén: Ett gäng finska skogshuggare och ett gäng svenska barnmorskor, plus en journalist, flygs till ett biståndsprojekt någonstans i tropikerna. Men planet störtar i havet utanför en öde (?) ö, där samtliga tar sig i land. Nu ska de försöka överleva och leva tillsammans. Inte långtifrån Robinson...

Paasilinna får som vanligt till det: barnmorskornas spiraler avsedda för biståndsprojektet kommer väl till pass både i barnmorskorna och som fiskekrokar! Och finnarna lyckas både bada bastu och bränna kokosbrännvin. Det är ingen bekymmerslös tillvaro, men frågan är - vill man bli räddad från ett sådant paradis?

Normalt mycket seriöse Ian McEwan måste haft kul själv när han skrev "Hetta". Den känns också högaktuell, eftersom romanen i grunden handlar om den globala uppvärmningen. Huvudpersonen, en avdankad nobelpristagare i fysik, är obetalbar. En småfet, skallig gubbe som är mycket mer intresserad av kvinnor och sprit än att göra en insats för mänskligheten. Ändå har han någon slags charm som gör att han lyckats bli gift fem gånger.

Jag hörde mig själv skratta högt åt polarexpeditionen då denne Michael Beard glömt att gå på toaletten på morgonen och sedan ska trassla med skooteroverallens blixtlås... Har hört på omvägar att McEwan själv varit på polarexpedition och undrar nu vem som ställde till det för sig i verkliga livet.

Polarexpeditionen är bara en av flera komiska situationer. En chipsduell på ett tåg visar också vilken lysande författare Ian McEwan är. Komik med allvar i botten. Sånt gillar jag!

Eva Killberg
Bokia Killbergs Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar