måndag 7 november 2011

Augustpriset till Amanda Svensson, nej förresten... alla priser till Amanda Svensson!


Greta bor i ett sunkigt konstnärskollektiv på Möllan i Malmö. Killarna hon delar lägenhet med talar nostalgiskt om trolldeg och röker på framför franska barnprogram. Själv vill Greta bara vidare, bort... till skarpa kanter och neon, en verklighet som passar hennes fascistoida estetiska ideal. Hon vill dansa, dansa och springa i en evighet.

På andra sidan Bron finns Simon, ingen är så cool som han. Han fyller staden med sina futuristiska trianglar, kall, rå estetik. Perfekt geometri. Men Simon bär på en sjukdom, han hyser en kärlek som aldrig kommer att kunna besvaras. I smyg läser han Svindlande höjder. Han är dömd till evig ensamhet.

Om det inte vore för Claus. För där på andra sidan Bron finns också Claus, för mycket åt alla håll och kanter. Passar ingenstans. Men i Simons liv passar han in. Det har han gjort sedan de var barn. En perfekt balans.

När Greta och Simon träffas är det något som förändras, balansen ruckas, triangeln är skev. Något oåterkalleligt kommer obönhörligen att inträffa.

Om jag gillade Amanda Svenssons Hey Dolly skarpt älskar jag hennes senaste roman Välkommen till den här världen. Det bara svindlar i mig när jag läser den. Berättarteknik, språk, romangestalter... you name it, allt är perfekt. Amanda Svensson är helt enkelt rasande skicklig. Jag vill springa iväg sätta boken i händerna på alla jag känner. Och hade jag varit tonåring idag hade den här boken blivit min Mun mot mun.

Jag satsade ju på att Amanda Svensson skulle få Augustpriset. Jag hoppas hon får alla priser som går att få för den här underbara romanen!

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar