fredag 15 juni 2012

Efterlängtat danskt drama


Vad jag har väntat hela våren - på Hanne Vibeke Holsts nya! Så kom den, jag läste hungrigt och kan summera: Inte riktigt i klass med den politiska trilogin som slutade storartat med Drottningoffret. Men ändå - såååå mycket bättre än nästan alla andra romaner i år.

Förlåtelsen är ett mycket starkt familjedrama i två skikt: Ett i nutid i Berlin, under en islamistisk terroraktion mot operaregissören Helena. Hon har gjort det som inte genomfördes i verkligheten: Satt upp Mozarts opera Idomeneo med bland andra Jesus och Muhammeds avhuggna huvuden i finalen.

Det andra händelseförloppet är förlagt till krigsåren, då en präst i Helenas släktled ansluter sig till motståndsrörelsen och tvingas fly från familjen och Danmark.

Svek och livslögner ligger som radioaktivt avfall i familjens liv (Önskar att jag kommit på det själv, men det är Hanne Vibeke Holst själv som uttrycker det så). Och så småningom börjar hemligheterna läcka ut, med förödelse som följd.

Tvillingarna Leif och Leo får spela huvudrollen under krigsåren, den period som också dominerar romanen. Jag hade gärna läst mer om operaregissören Helena och hennes liv.

Men på det stora hela är Förlåtelsen ändå en storartad, oerhört gripande roman. Och sannolikt kommer varje läsare att rannsaka sig själv om egna lögner i bagaget...

Se intervju med Hanne Vibeke Holst på SVT.

Eva Killberg
Killbergs Bokhandel Ängelholm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar