fredag 1 juni 2012

Gästbloggare: Åsa Hellberg


 Vad roligt att få gästblogga, jag vill gärna säga det innan jag börjar. Tack.

Så. Sonjas sista vilja. Alldeles ny, fin och slutsåld. Jag vet inte riktigt vad som hände, men slurp sa det och på en vecka var lagret slut. Och som författare är ju det fantastiskt, men också lite läskigt. Vi har inte haft stora reklamkampanjer. Inte lämnat skampriser till handeln. Inte ett TV-soffabesök, som jag annars kan tänka mig genererar hög försäljning. Hur gick det där till? Det kan vara så att någon har berättat om Sonjas tre väninnor för någon som har berättat för någon och ... Ja ni vet. Det kanske är så att Sonjas sista vilja, som är en underhållningsroman med tre 50+ tjejer i huvudrollerna, roar fler än mig.

Boken är en romantisk komedi och handlar om tre kvinnor som ärver den fjärde, Sonja, när hon dör knall fall utanför Åhléns i Farsta. Det finns massor att ärva, något som kommer som en total överraskning för Susanne, Rebecka och Maggan som inte riktigt vet hur de ska hantera Sonjas villkorade testamente, alla pengar och alla män som uppenbarar sig.

Min idé är att om jag tycker det är roligt att skriva så tycker andra att det är roligt att läsa. Och jag har haft, och har, så oerhört roligt med mina tre karaktärer. Mina berättelser föds under tiden jag skriver och därför vet jag inte särskilt mycket om vad som ska hända i romanen innan jag faktiskt är där. Det gör att jag kan skriva och fnissa samtidigt när jag blir överraskad av vad kvinnorna tar vägen med sina liv. För tar vägen gör de. Långt. Både mentalt och fysiskt. Och det handlar romanen också om. Förändring, och hur hanterar vi det när vi passerat femtio?

Och kärlek. Och sex. Är det friare eller mer inlåst när kroppen inte längre är vig och så himla fager? Och vänskap, hur blir det med den? Det är kanske den här romanens huvudingrediens. Bokens kvinnor behöver varandra mer än någonsin, och trots sina olikheter binds de samman av sin historia och av Sonjas sista vilja.

”Blir man lyckligare av pengar”, frågade Lotta Bromé mig häromdagen när jag hade förmånen att få vara med på ett stort bok-event, och tänk att jag tror det. Om lycka kan mätas i ett bekymmer mindre. För Sonjas vänner betyder pengarna de ärver en utmaning, och för att få sådana behövs egentligen inga pengar. Men som bokidé är det inte så dumt.

Min egen utmaning som nykläckt femtioåring är att acceptera att det inte längre fungerar att hoppa från en meters höjd utan att benen domnar alternativt viker sig, att huden skrynklar sig betänkligt och att det aldrig någonsin kommer att gå tillbaka, tvärtom. Det är också en utmaning att sitta i en soffa och skriva böcker, eftersom rumpan inte längre är lika stunsig och därför gör ont efter två timmar.

Men utöver allt det där, så är det ingen utmaning att bli femtio. Bara härligt och roligt. En perfekt ålder för att romandebutera.

Åsa Hellberg, född 1962, är coach och föreläsare med huvudsaklig fokus på anhörigproblematik och otrohet, ämnen hon flitigt har talat om i media de senaste åren. På meritlistan kan man också hitta yrken som flygvärdinna, dörrvakt, säljare och produktchef. Åsa Hellberg bokdebuterade 2009 med den självbiografiska Casanovas kvinna. Sonjas sista vilja är hennes skönlitterära debut.

Vill du ha ett signerat exemplar av Åsa Hellbergs bok? Håll utkik i Bokboxen nästa vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar