fredag 14 december 2012

Fåglar, kaniner, tigrar och bin - Susannas boktopp 2012

"Det har inte varit något vidare bokår", tänker jag först när jag sätter mig med den här topplistan. Men sedan slår det mig att det nog inte är utgivningen i sig det är fel på. Det är jag som läst annorlunda.

Med en renovering från helvetet (fortfarande inte klar, hets!) som tagit all min lediga tid. Vem orkar söka stora läsupplevelser då? Nej, bruksläsning har varit modellen. Vem kan jag skylla på annat än mig själv när jag fastnat i och lagt ifrån mig såväl Knausgård som Tana French (ni som följer den här bloggen vet vilken plats de in tar i mitt bokhjärta. Och inte ens börjat på vare sig Stål, eller Agaat, eller Sång till den storm som ska komma, eller En storm kom från paradiset som jag vet hade platsat på den här listan. Nej, mitt fel, mitt fel.

Nu är det ju inte så att böckerna jag alls varit dåliga, det har bara varit glest mellan de där riktigt berg- och dalbaneartade extasupplevelserna. Nåja. Utifrån dessa premisser har jag såklart ändå fått ihop en lista. Och böckerna på den går inte av för hackor. Det kan jag garantera.

1. Små solfåglar långt borta (Christie Watson) Den här debuten blev årets överraskning. Såväl titel och omslag gjorde mig skeptisk, men historien om Blessing som tvingas lämna det bekväma livet i Lagos sedan fadern övergivit familjen visade sig vara årets absoluta toppläsning.
http://bokboxen.blogspot.se/2012/05/sma-solfaglar-langt-borta.html

2. All I want for christmas is planekonomi (Sara Granér) En av seriesveriges skarpaste pennor levererade ett helgjutet album. Titeln sammanfattar dessutom ganska väl min egen önskelista denna jul.
http://bokboxen.blogspot.se/2012/10/all-i-want-for-christmas-is-sara-graner.html

3. Vi kom över havet (Julie Otsuka) Hundratals röster blir till en enda i Otsukas fantastiska roman om en grupp japanska kvinnor som lämnar hemlandet för ett nytt liv i USA. Längre recension kommer snart. 
4. Torka aldrig tårar utan handskar (Jonas Gardell) På sistone har det stormat kring boken (se DN-artikel som lyfter fram ett viktigt perspektiv), men det gör inte Gardells romansvit mindre viktig. Eller gripande. Snart är del två ute.
http://bokboxen.blogspot.se/2012/08/jonas-gardell-pa-krigsstigen.html

5. Mississippi (Hillary Jordan) Eländes elände är vad som bjuds i Jordans debutroman om makarna McAllens slit på gården Mudbound. Rasmotsättningar, omöjlig kärlek och dödsdömd vänskap. Så sorgligt att man hade lagt boken ifrån sig om den varit sämre skriven. Nu måste man istället läsa i en rasande fart.
http://bokboxen.blogspot.se/2012/06/grym-debut-mississippi-av-hillary.html

6. När gud var en kanin (Sarah Winman) Strålande feel good-roman med flera nyanserande feel bad-element. Lika fin som titeln ger vid handen. Om syskonkärlek, om vänskap, om att växa upp. Och om hur en kanin kan vara gud.
http://bokboxen.blogspot.se/2012/12/nar-gud-var-en-kanin-av-sarah-winman.html


  
7. Det dyrbara (Linn Ullmann) Ullmanns skildring av ett söndrande äktenskap är ett litet stycke magi. Både språkligt och innehållsmässigt.
http://bokboxen.blogspot.se/2012/11/karlekens-misslyckanden-det-dyrbara-av.html

8. Mörka platser (Gillian Flynn) Redan i Sharp objects visade Gillian Flynn att hon var någon att räkna med. I Mörka platser har hon ytterligare vässat pennan. Kvalitetsspänning när den är som bäst. Längre recension kommer snart.

9. Little Bee (Chris Cleave) Nigeria igen. Och England. Efter två år på en flyktingförläggning söker flickan Little Bee upp den enda kontakt hon har i England. En man hon träffat på en strand i Nigeria. Ingenting blir som man tror. Ingenting.
http://bokboxen.blogspot.se/2012/04/nu-har-jag-ocksa-last-little-bee-gor.html

10. Tigrar i rött väder (Liza Klausmann) Många debuter och många djur i titlarna har det blivit i år. Klausmanns finfina debut får avsluta årets lista. Så välskriven att jag när som helst i huvudet kan kliva tillbaka in historien om de två kusinerna Nick och Helena och deras liv i USA under 40, 50 och 60-talet. Längre recension kommer även här snart.Och så har vi dem som nästan platsade på listan (låt oss kalla den min skugglista). Mycket läsvärda allihopa:

Jellicoe Road (Melina Marchetta)
http://bokboxen.blogspot.se/2012/05/en-vandring-langs-jellicoe-road.html

Känslan av ett slut (Julian Barnes)
http://bokboxen.blogspot.se/2012/04/kanslan-av-en-gaskamin.html

Alla mina vänner är superhjältar (Andrew Kaufman)
http://bokboxen.blogspot.se/2012/01/tunn-men-sa-trevlig-alla-mina-vanner-ar.html

Tistelblomman (Amanda Hellberg)
http://bokboxen.blogspot.se/2012/01/tistelblomman-annu-en-fulltraff-av.html

Jag ska egentligen inte jobba här (Sara Beischer)
http://bokboxen.blogspot.se/2012/02/jag-ska-egentligen-inte-jobba-har-av.html

Havsmannen (Carl-Johan Vallgren)
http://bokboxen.blogspot.se/2012/04/lyssna-pa-asa-larsson-carl-johan.html

Den första flickan skogen möter Moa Eriksson Sandberg)
http://bokboxen.blogspot.se/2012/07/i-granslandet-den-forsta-flickan-skogen.html

Grenar av gift (Erin Kelly)
http://bokboxen.blogspot.se/2012/08/en-odesmattad-sommar-grenar-av-gift-av.html

Mörkt motiv (Louise Penny)
http://bokboxen.blogspot.se/2012/12/myser-med-morkt-motiv.html

Gengångare (Jo Nesbø) - Läste ju denna redan 2011, men strikt sett kom den ut i år, och måste alltså omnämnas.
http://bokboxen.blogspot.se/2012/01/gengangare-jo-nesb-i-hogform.html

Ja okej, det blev ju en del det här. Har visst varit ett ganska bra bokår trots allt.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

2 kommentarer:

  1. Alltid lika roligt att läsa dina tips! Håller med dig helt om Torka aldrig tårar och Tistelblomman. Läser nu Jellicoe Road och har lite svårt att komma in i den men blev lättad när jag läste din recension. När Gud var en kanin ligger härnäst på listan, och nu måste nog Vi kom över havet och Den första flickan skogen möter hamna där också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å vad glad jag blir! Ja, håll ut i Jellicoe Road det lönar sig verkligen. Jag hoppas att du kommer att gilla de andra lika mycket som jag gjorde. "När gud var en kanin" var verkligen en sådan där skön, krypa upp i soffan och läsa-läsa-läsa upplevelse.

      Radera