onsdag 1 maj 2013

Första maj-läsning


"Vi inbillar oss att vi alltid haft det bra. Eller att vi har det bra bara för att vi är värda det, till skillnad från andra. Men välfärdssamhället är oerhört nytt och skört. Det kan lika gärna bara bli en parentes i historien."

Så sade Alexandra Coelho Ahndoril i en intervju i Sydsvenskan i samband med att boken Mäster (om August Palm - jodå, hon är mer än bara ena halvan av Lars Kepler) kom ut för ett antal år sedan.

Ända sedan jag läste den artikeln tänker jag ofta på det där citatet. På hur vi liksom inbillar oss att våra fri- och rättigheter är något självklart. Ingenting vi behöver försvara eller kämpa för. Ingenting någon annan har behövt försvara, kämpa för och ge oss möjligheten till.

Idag är det första maj. Tänker på vad Alexandra Coelho Ahndoril säger om att välfärdssamhället kan lika gärna bli en parentes i historien. Tänker också på att välfärdssamhället inte är något som kommer alla till del, ens idag.

Rekommenderad läsning förutom ovan nämnda Mäster: Yarden, Och allt ska vara kärlek, En hemstad : Berättelsen om att färdas genom klassmörkret. Av Kristian Lundberg.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

2 kommentarer:

  1. Jag läste Mäster för ett par år sedan, och blev gripen och imponerad. Samt ledsen. Över att någon som KAN skriva en bok som Mäster, inte kan leva på det utan måste skriva ren skit som Keplerböckerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror i och för sig att Alexandra Coelho Ahndoril gillar att skriva Kepler-böckerna. Tänker mig att det är ungefär som att njutningsfullt se skräp-tv eller sätta i sig en alltför stor påse godis... (obs! detta är mina helt egna spekulationer - kanske är det bara så det är för mig att LÄSA Kepler.) Men det tristaste är att pengarna börjar trilla in först när kvaliteten går ner.

      Radera