torsdag 16 maj 2013

"Homecoming Queen" går inte riktigt hem


Jamen gissa om jag blev glad när Moa Herngrens Homecoming Queen dök upp i butiken. En säljtext som inleds "Gud, djävulen och cheerleaders - utbytesstudent vid världens ände" skriker ju Susanna lång väg.

My har bestämt sig för att göra ett år som utbytesstudent i USA. Men istället för glassiga kaliforniska stränder eller ett pastellfärgat Florida hamnar hon mitt i Redneck County. På en sunkig farm i Owensville, med en utbytesfamilj bestående av en halvgalen kvinna som vill att My ska kalla henne Mom, ett gäng förvildade spaniels, väldigt mycket gud och ännu mera djävulen. I skolan ser alla ut som klippta ur en high school-film från 80-talet, alla går i kyrkan, ingen äter grönsaker och alla dricker läsk.
My, som lämnat Sverige för att få vara någon annan, dras med. Blir Tessie (My är så svårt att säga, tycker Mom). Får kompisar, dejtar och blir populär. Men (för såklart finns det ett men) så inträffar något som ställer allt på ända.

Jag är ett hängivet fan av high school/college-filmer och amerikanska trash-skildringar i allmänhet. Och till en början är jag också mycket förtjust i Homecoming Queen. Beskrivningarna av Mys amerikanska liv är både träffsäkra och inkännande. Men efter drygt halva boken är det som att Moa Herngren tappar bort sig. Vilken historia är det egentligen som ska berättas? Varför dessa plötsliga vändningar? Och varför detta behov av att hasta sig fram till slutet?

Summan av kardemumman, två tredjedelar av boken bra, sista tredjedelen inte fullt lika. Men klart läsvärt ändå, för en älskare av genren.

Okej, jag kan inte låta bli om att avslutningsvis tipsa om världens bästa high school-film. Heathers (med den lökiga svenska titeln Häxor, läxor och dödliga lektioner)! Mina generationskamrater kommer att känna igen Brenda (pre Beverly Hills), det sena 80- och tidiga 90-talets indie-hottie number one: Winona Ryder, och Christian Slater från tiden då han var alla tonårsflickors våta dröm. Enjoy!Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar