torsdag 30 maj 2013

Höstspaning!

Tillbaka hemma i skogen efter två intensiva dygn i Skövde är jag full av intryck i allmänhet och höstutgivning i synnerhet. Att heltäckande försöka återge hur bokhösten kommer att se ut vore omöjligt och skulle troligen resultera i ett extremt långtråkigt resultat, så jag gör några nedslag. Fler kommer att följa...

Inledningsvis en modespaning. Det verkar som att kulturtantstilen med stormönstrat, kattbroscher och svepande tyger är på väg ut. På väg in är istället en mer preppy framtoning, med randigt som favoritmönster hos kvinnorna, följt av prickigt. För männen är det rutigt som gäller, på skjorta, kortärmad. (Ja, här vill man ju såklart ha en bild, men min kamera gick sönder tidigt dag ett. Jag ska undersöka vad Johans mer pålitliga dito har att bjuda på och hoppas på illustration å det snaraste.)

En annan tydlig trend i höst är nazismen (ja, jag hör hur det låter, låt oss verkligen hoppas att den stannar mellan pärmarna). I romanen Han är tillbaka av Timur Vermes, vaknar Hitler upp i bunkern år 2011 och gör succé som Hitlerimitatör. Mer nazism och av det allvarligare slaget i reportageboken Drottningens hemlighet av Johan Åsard om nazistkopplingarna i drottningens familj. Knausgårds 6:a kommer i augusti och ett antal av de 1400 sidorna utgörs av en essä om Hitlers Mein Kampf. Avslutande delen i Guillous 1900-talssvit skildrar nazismens framväxt under 20- och 30-talet. Och på ungdomsbokssidan kommer Fjärde riket av Maria Nygren. Om några tjejer som gör ett arbete om nazismen och bestämmer sig för att prova Hitlers retorik i sin skola: "Såklart var Hitler ett svin", säger Blenda med en blick på LSD:s bleka ansikte. "Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone lyckas ta över klassen." Ser mycket fram emot att läsa den (och ett förhandsex ligger och väntar - härligt!)Några hett efterlängtade återkomster kommer det också att bjudas på i höst. Donna Tartt är tillbaka! Tio år sedan Den lille vännen släpptes. Kommer hon att leva upp till de högt ställda förväntningarna från alla Den hemliga historien-älskare? Steglitsen kommer i november, inget omslag klart, handlingen en väl förborgad hemlighet.
Att Khaled Hosseini är tillbaka efter sex år har vi skrivit om förut här i bloggen, så jag behöver inte dröja vid det (men vill ni veta vad Johan som har läst har skrivit om den, klicka här). En annan sak att glädjas åt är att Johan Theorin återvänder till Öland efter irrfärderna i Sankta Psyko. I Rörgast, som ska bli den avslutande delen i Ölandskvartetten är Gerlof äntligen tillbaka. Kommer i oktober, perfekt upplägg för höstmys.
Jag är också grymt peppad på de nya böckerna av Chimamanda Ngozi Adichie och Zadie Smith, samt såklart att Nyckeln ÄNTLIGEN FÅTT ETT SLÄPPDATUM!!! Den 15 november får vi se hur det går för våra vänner i Engelsfors. Å, det känns plötsligt alldeles för långt till hösten!


Några återkomster som väl inte hetsar upp mig rent privat, men som många andra kommer att glädjas desto mer åt är att Jonas Jonassons nya bok Analfabeten som kunde räkna släpps i september (gissar årets julklapp).Och så är Kurt Wallander tillbaka. Även om Handen - Ett fall för Wallander inte är en regelrätt roman innehåller den en Wallanderhistoria på runt 100 sidor och en massa extramaterial för den trötte kommissariens fans. Den spanska delen av min familj kommer att jubla. De fullkomligt älskar sin Gur Ballanthér och tar gärna varje chans de får att åka till Ystad, ta en kaffe på på hans favoritfik och spana på "hans" port.

Slutligen, höstens lookalike hittar vi på omslaget till den nya Bergman-biografin: Är det Ingmar? Är det Marlon? Omöjligt att avgöra.Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar